Do góry

Przekąski Przepis na:

Dorsz na biało na sposób z Istrii

Dorsz na biało na sposób z Istrii

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 14

Dodano:

Odsłon: 797

Fantastyczna pasta rybna, popularne świąteczne danie w całej Chorwacji.

Składniki

  • 1 mały dorsz (suszony lub świeży)
  • 7-8 ząbków czosnku
  • oliwa z oliwek (do 1 litra!)
  • Natka pietruszki
  • sól i pieprz
  • 3-4 ziemniaki
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Dorsz na biało na sposób z Istrii

Przygotowanie

  1. Jeśli używamy suszonego dorsza, należy go namoczyć co najmniej jeden dzień wcześniej (często zmieniając wodę). Świeżego dorsza gotujemy do miękkości aby łatwo oddzielić ości i ogon. Wodę z gotowania dorsza zachowujemy. Oczyszczone mięso ryby umieszczamy w głębokiej misie i zaczynamy rozdrabnianie, najlepiej staroświeckim drewnianym wałkiem lub tłuczkiem do ziemniaków. Na początku „na sucho”, później stopniowo dolewamy oliwę. I tłuczemy

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń