Do góry

Przekąski Przepis na:

Doskonałe tapas - polędwiczki z figami

Doskonałe  tapas - polędwiczki z figami

Autor:

Przepisów i artykułów: 273 Ocena: 5196

Dodano:

Odsłon: 387

Jesli myslimy o hiszpanskiej kuchni, jedna z pierwszych rzeczy, która nam sie nasuwa sa tapas. Z ogromnej ilosci tapas wybralam bardzo proste, których przygotowanie trwa jednak stosunkowo dlugo, ale tylko dlatego, ze mieso jest marynowane cala noc, lecz dzieki takiej naturalnej marynacie, mieso po kilku godzinach nabiera niepowtarzalnego smaku. Kazdy kawalek miesa, serwowany na swiezej podsmazonej buleczce razem z figami, jest doskonala przekaska na kazda okazje. Do tego dobre hiszpanskie wino... Takie jedzenie uzaleznia bardzo szybko :)

Składniki

  • 2 zabki czosnku
  • 400 g poledwicy
  • sól morska
  • swiezy czarny mielony pieprz
  • 2 lyzki oliwy z oliwek
  • 1 lyzka oleju (np. slonecznikowego)
  • 8 suszonych fig
  • 8 kromek bulki lub bagietki
3-4 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Czosnek obrac i pokroic na polówki.
    Odciac wszystkie tluste czesci poledwicy i pokroic ja na 8 czesci o grubosci ok. 4 cm.
    Kazda czesc lekko splaszczyc reka i wysmarowac polówka czosnku, posypac sola i pieprzem, a nastepnie posmarowac lyzka oliwy z oliwek.
    Wstawic do lodówki na noc.
    Nastepnego dnia smazyc na oliwie z olejem ok. 4 minuty z kazdej strony, tylko raz przekrecajac.
    Figi lekko splaszczyc i smazyc przez chwile razem z kromkami bulki w tym samym tluszczu.

  2. Nastepnie wylozyc kazda kromke bulki figami i poledwiczka i natychmiast podawac.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (22)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń