Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tatar wołowy to danie, którego nikomu nie trzeba przedstawiać. W tym przepisie pokazuję jak poprawnie go wykonać i jak dodać mu nutkę ekstrawagancji.
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 59
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 453
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1386
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1864
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 59
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 453
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1386
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1864
Składniki
Wołowinę należy oczyścić i posolić obficie (dzięki temu nie będzie robiło się ciemne - oksydowało) posiekać, lub zmielić (w wielu sklepach jeśli poprosimy o zmielenie to obsługa wykona taką usługę dla nas). Mięso doprawiamy sosem sojowym, musztardą i olejem. Wszystko delikatnie mieszamy.
Cebulę, ogórki i marynowane grzyby kroimy w drobną kostkę. Im drobniej pokroimy dodatki tym efektowniej będzie wyglądał nasz tatar. Ser grana padano ścieramy na drobnych oczkach na tarce i w małych kupkach układamy na patelni. Prażymy go do momentu aż powstaną z niego czipsy. (jak to zrobić pokazuję na filmie).
Bułkę kroimy na "kromki" i smarujemy z obu stron masłem. Smażymy na patelni do czasu aż się zrobią złote, przewracamy na drugą stronę i smażymy tak samo.
Na talerzu niedbale układamy doprawioną wołowinę, w puste przestrzenie dodajemy pokrojone: cebulę, grzyby i ogórki, całość posypujemy pokruszonym czipsem z parmezanu. Na wierzch dodajemy surowe żółtko. Ozdabiamy danie kiełkami i posiekaną papryczką chilli. Zapraszam do obejrzenia filmu, w którym pokazuję jak wykonać tatar krok po kroku. Smacznego!