Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tatar wołowy to danie, którego nikomu nie trzeba przedstawiać. W tym przepisie pokazuję jak poprawnie go wykonać i jak dodać mu nutkę ekstrawagancji.
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11076
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3542
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1202
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4214
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 387
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11076
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3542
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1202
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4214
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 387
Składniki
Wołowinę należy oczyścić i posolić obficie (dzięki temu nie będzie robiło się ciemne - oksydowało) posiekać, lub zmielić (w wielu sklepach jeśli poprosimy o zmielenie to obsługa wykona taką usługę dla nas). Mięso doprawiamy sosem sojowym, musztardą i olejem. Wszystko delikatnie mieszamy.
Cebulę, ogórki i marynowane grzyby kroimy w drobną kostkę. Im drobniej pokroimy dodatki tym efektowniej będzie wyglądał nasz tatar. Ser grana padano ścieramy na drobnych oczkach na tarce i w małych kupkach układamy na patelni. Prażymy go do momentu aż powstaną z niego czipsy. (jak to zrobić pokazuję na filmie).
Bułkę kroimy na "kromki" i smarujemy z obu stron masłem. Smażymy na patelni do czasu aż się zrobią złote, przewracamy na drugą stronę i smażymy tak samo.
Na talerzu niedbale układamy doprawioną wołowinę, w puste przestrzenie dodajemy pokrojone: cebulę, grzyby i ogórki, całość posypujemy pokruszonym czipsem z parmezanu. Na wierzch dodajemy surowe żółtko. Ozdabiamy danie kiełkami i posiekaną papryczką chilli. Zapraszam do obejrzenia filmu, w którym pokazuję jak wykonać tatar krok po kroku. Smacznego!