Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam drobiową galaretę podaną inaczej. Galareta podana w kształcie świnki przyciąga oko dużych i małych gości. Chociaż trochę nie wyszła ale była za to bardzo smaczna. Polecam
butelka po wodzie, garnek, nóż, miska, deska do krojenia, szklanka,
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22702
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15068
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4814
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45160
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 695
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22702
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15068
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4814
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45160
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 695
Składniki
Umytego i oczyszczonego kurczaka oraz obrane warzywa gotujemy do miękkości zalewając zimną wodą. Lekko solimy. Kiedy kurczak i warzywa będą miękkie wyjmujemy z wywaru i studzimy, a następnie mięsu obieramy z kości i kroimy w mniejsze kawałki. Warzywa i ugotowane na twardo, obrane jajko kroimy jak kto lubi w kostkę albo w plastry. Wywar przecedzamy, doprawiamy do smaku solą, pierzem oraz przyprawą w płynie. Całego wywaru musi być około 2 litrów. Żelatynę zalewamy gorącym wywarem i dokładnie rozpuszczamy, a następnie wlewamy do całego wywaru mieszając. Do wywaru wrzucamy mięso, warzywa, pokrojone jajka oraz odsączony groszek konserwowy. Butelkę przycinamy. Do przyciętej butelki, nalewamy gotową galaretę. Galaretę która nam zostanie rozlewamy do miseczek. Gotową już stężoną galaretę wyjmujemy z butelki rozcinając delikatnie butelkę wzdłuż, a następnie w kilku miejscach wrzesz i wyjmujemy świnkę. Świnkę razem z przyciętą butelką przekładamy na talerz, wtedy dopiero usuwamy butelkę. Świnkę dekorujemy oliwkami i szynką, a ryjek z salami. Uszy robimy z szynki, ogon ze szczypiorku. Podajemy z octem albo sokiem z cytryny , na liściach sałaty w towarzystwie plasterków cytryny. Rada; Moja świnka ma za długi ryjek bo nie ścięłam, ale można skrócić jak będzie za długi.
Galareta gotowa do podania.