Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 311 Ocena: 3575
Dodano: 22.03.2018
Odsłon: 1768
> 6 os. | > 60 min | trudne | przystępne |
Pierwszego dnia:
Przygotować ciasto- mąkę wysypać na stolnicę,dodać sól i umieścić w niej masło pokrojone w kostkę. Palcami wyrobić na kruszonkę.
Dodać żółtka z wodą i za pomocą rąk wyrobić na ciasto.
Przełożyć do lodówki.
Pokroić udka kurczaka na małe kawałki, umieścić w misce razem ze słoniną, winem i tymiankiem - wstawić do lodówki na całą noc.
Następnego dnia: wyjąć ciasto z lodówki (na godzinę przed użyciem).
Zmielić mięso i słoninę w maszynce z grubym sitkiem. Przełożyć do miski i dodać śmietanę, jajka i żółtka, sól, pieprz i miód - wymieszać.
Piersi kurczaka pokroić w paski.
Na patelni rozgrzać 1/4 masła i zeszklić cebulę - przełożyć na talerz.
Dodać kolejne 1/4 masła i obsmażyć na nim mięso na rumiano ( przez ok minutę z każdej strony).
Przełożyć na talerz i posypać grzybami.
Na patelni rozgrzać kolejne 1/4 masła i obsmażyć wątróbkę ( krótko ok 20 sec z każdej strony). Przełożyć na talerz i doprawić solą i pieprzem.
Formę do pasztetów nasmarować resztą masła.
Stolnicę oprószyć mąką i rozwałkować ciasta na prostokąt o wielkości formy ( tak żeby z jednej strony był naddatek do zawinięcia ciasta na wierzchu) i umieścić w formie dociskając do brzegów.
Ciasto wyłożyć cebulą - rozsmarować ją na bokach i na spodzie a następnie w ten sam sposób rozsmarować nadzienie mięsne tak żeby powstała ok 2 cm warstwa.
NA nadzieniu rozłożyć połowę wątróbki i połowę kurczaka, przykryć kolejną warstwą nadzienia, na to pozostałą wątróbkę i kurczaka i na wierzch pozostałe nadzienie.
Przykryć wierzch wystającym ciastem i skleić brzegi.
Wstawić do lodówki na 2 godziny.
Następnie rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Wierzch przykryć folią aluminiową. Wstawić pasztet do piekarnika i piec 20 minut.
Następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec kolejne 50 minut.
20 minut przed końcem zdjąć folię.
Przestudzić przed wyjęciem z formy. Wstawić do lodówki i podawać schłodzony np. z żurawiną.
Na skróty
Komentarze do przepisu (9)

KORAL 22 marca 2018Zgłoś do usunięcia
Fajny, uwielbiam takie mięsko zapiekane w ciastach.1 Kto głosował? | Odpowiedz

Nevermore 22 marca 2018Zgłoś do usunięcia
No nic nie powiem hihi, szczena mi opadła, a taki pasztet, to biorę już dziś, zanim ktoś mnie uprzedzi xDŚwietne jedzonko i trochę szkoda, że foty nie da się zjeść :D Odpowiedzi: 4 ▼
1 Kto głosował? | Odpowiedz

bryssska 22 marca 2018Zgłoś do usunięcia
Pasztet na bogato ;-) Odpowiedzi: 2 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz