Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny pasztet drobiowy w cieście. Elegancka przystawka na wielkanocnym stole.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 402
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 746
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 359
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 402
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 746
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 359
Składniki
Pierwszego dnia: Przygotować ciasto- mąkę wysypać na stolnicę,dodać sól i umieścić w niej masło pokrojone w kostkę. Palcami wyrobić na kruszonkę. Dodać żółtka z wodą i za pomocą rąk wyrobić na ciasto. Przełożyć do lodówki. Pokroić udka kurczaka na małe kawałki, umieścić w misce razem ze słoniną, winem i tymiankiem - wstawić do lodówki na całą noc.
Następnego dnia: wyjąć ciasto z lodówki (na godzinę przed użyciem). Zmielić mięso i słoninę w maszynce z grubym sitkiem. Przełożyć do miski i dodać śmietanę, jajka i żółtka, sól, pieprz i miód - wymieszać. Piersi kurczaka pokroić w paski. Na patelni rozgrzać 1/4 masła i zeszklić cebulę - przełożyć na talerz. Dodać kolejne 1/4 masła i obsmażyć na nim mięso na rumiano ( przez ok minutę z każdej strony). Przełożyć na talerz i posypać grzybami. Na patelni rozgrzać kolejne 1/4 masła i obsmażyć wątróbkę ( krótko ok 20 sec z każdej strony). Przełożyć na talerz i doprawić solą i pieprzem.
Formę do pasztetów nasmarować resztą masła. Stolnicę oprószyć mąką i rozwałkować ciasta na prostokąt o wielkości formy ( tak żeby z jednej strony był naddatek do zawinięcia ciasta na wierzchu) i umieścić w formie dociskając do brzegów. Ciasto wyłożyć cebulą - rozsmarować ją na bokach i na spodzie a następnie w ten sam sposób rozsmarować nadzienie mięsne tak żeby powstała ok 2 cm warstwa. NA nadzieniu rozłożyć połowę wątróbki i połowę kurczaka, przykryć kolejną warstwą nadzienia, na to pozostałą wątróbkę i kurczaka i na wierzch pozostałe nadzienie. Przykryć wierzch wystającym ciastem i skleić brzegi. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Następnie rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Wierzch przykryć folią aluminiową. Wstawić pasztet do piekarnika i piec 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec kolejne 50 minut. 20 minut przed końcem zdjąć folię. Przestudzić przed wyjęciem z formy. Wstawić do lodówki i podawać schłodzony np. z żurawiną.