Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiący pień i mięciutka korona wypełniona smacznym mięsem.
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2337
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3485
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4242
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74218
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 581
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2337
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3485
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4242
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74218
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 581
Składniki
W mące robimy dołeczek , kruszymy tam drożdze , dodajemy szczyptę cukru i zalewamy odrobiną letniego mleka. Kiedy rozczyn podrośnie wsypujemy wszystkie przyprawy , dodajemy jajko , wlewamy resztę letniego mleka i ciepły rozpuszczony smalec. Wszystko dokładnie zagniatamy. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do zmielonego mięsa dodajemy wszystkie przyprawy , ketchup , otręby i jajko, mieszamy i odstawiamy do lodówki. Ogórek obieramy ( niekoniecznie ) delikatnie posypujemy pieprzem cytrynowym i lekko grillujemy . Studzimy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na cztery części . Z niepełnej 1/4 robimy pień drzewka. Ciasto wałkujemy ( bez podsypywania mąką) w prostokąt oprószamy gałką i pieprzem , zwijamy w rulonik, przecinamy na pół i skręcamy. Następnie robimy koronę drzewa. Z każdej 1/4 części , robimy dwa wałeczki , rozklepujemy na prostokąty ok. 35-37 cm - 5-6 cm. Na każdy nakładamy po dwa plastry ogórka ( zostawiając przerwy) , i na ogórki mięso . Paski z długości przecinamy na pół i zwijamy w rulony. W środek każdego rulona wkładamy osączoną czarną oliwkę.
Wszystkie części przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia , formujemy drzewko. Gdy ciasto lekko podrośnie wierzch smarujemy rozmąconym żółtkiem z odrobiną mleka i soli. Pień posypujemy czarnuszką. Pieczemy najpierw w 180 C , potem dopiekamy w 160 C. Smacznego.