Do góry

Przekąski Przepis na:

Drożdżowe racuchy z musem bananowo-serowym

Drożdżowe racuchy z musem bananowo-serowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 454 Ocena: 4705

Dodano:

Odsłon: 163

Lekkie i puszyste racuchy. które mogą stanowić zarówno przekąskę jak i drugie danie...

Składniki

  • Ciasto drożdżowe:
  • mąka pszenna 2 1/2 szklanki
  • mleko 1 1/2 szklanki
  • drożdże świeże 30 g
  • jaja 2 szt
  • cukier drobny 4 łyżki
  • Dodatki:
  • banan 4-5 szt
  • serek mascarpone 125 g
  • mleko 3,2% 1/2 szklanki
  • sok z cytryny 3-4 krople
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże skruszyć do miski, zasypać dwoma łyżkami cukru i pozostawić do rozpuszczenia. Następnie dodać kilka łyżek ciepłego mleka i tyle łyżek mąki, by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na kilka minut. W tym czasie ubić jaja z pozostałym cukrem. Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałe mleko, mąkę i ubite jaja, wymieszać bardzo dokładnie. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Ciasto przykryć i pozostawić na ok. 15 min.

  2. W tym czasie połowę bananów zblendować z dodatkiem cytryny. Potem dodać serek, mleko i całość połączyć.

  3. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron. Podawać polane gotowym sosem i plastrami banana.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń