Do góry

Przekąski Przepis na:

Drożdżowe ślimaczki z truskawkami

Drożdżowe ślimaczki z truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 510 Ocena: 5386

Dodano:

Odsłon: 590

Drożdżówki idealnie spełniają swoją funkcję jako słodka przekąska lub jako dodatek do kawki! Tym razem propozycja drożdżówek w formie ślimaczków Z truskawkami i serem ;)

Składniki

  • Ciasto drożdżowe :
  • mąka pszenna 400 g
  • masło 50 g
  • cukier drobny 100 g
  • mleko ciepłe 3/4 szklanki
  • jajo 1 szt
  • drożdże świeże 25 g
  • Nadzienie :
  • serek homogenizowany 140 g
  • truskawki świeże 200 g
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Drożdżowe ślimaczki z truskawkami

Przygotowanie

  1. Drożdże zasypać cukrem i pozostawić do rozpuszczenia. Następnie dodać 2-3 łyżki mąki i tyle ciepłego mleka, by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na 15 min. Potem dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto drożdżowe. Przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 60-70 min. Gotowe ciasto rozwałkować w prostokąt i wyłożyć serek, rozsmarować prawie na całej powierzchni. Następnie pookładać plasterki umytych i osuszonych truskawek. Zwinąć w rulon i ciąć plastry szerokości ok. 3-4cm.

  2. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na ok. 15 min. do napuszenia. Piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez ok. 20-25 min. Przed podaniem posypać pudrem.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń