Do góry

Przekąski Przepis na:

Drożdżówka

Drożdżówka

Autor:

Przepisów i artykułów: 48 Ocena: 248

Dodano:

Odsłon: 2332

Drożdżówka z kruszonką bez mleka i laktozy.

Składniki

  • 500g mąki pszennej typ 650
  • 200 ml ciepłej wody
  • 8g suszonych drożdży
  • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • Na kruszonkę: 1/2szklanki cukru pudru, 1/2 szkl. mąki pszennej, ok.4 łyżek oleju
3-4 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Drożdżówka

Przygotowanie

  1. Mąkę pszenną wsypać do wysokiej miski i dokładnie rozmieszać ją z łyżeczką mąki ziemniaczanej, rozcierając grudki.

    W wodzie rozmieszać cukier, sól, drożdże i olej i wlać do miski. Zamieszać, po czym dodać roztrzepane jajko i zagniatać ciasto. W razie potrzeby dodać odrobinę wody lub mąki. Do kubka po jajku wlać łyżeczkę wody i odstawić do późniejszego posmarowania ciasta.

    Wyrobić dokładnie ciasto, przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na jakieś 30-40min. do wyrośnięcia.

    Następnie ciasto podzielić na trzy części, uformować rulony i spleść w warkocz, zawijając brzegi pod spód. Położyć na wysypanej bułką tartą lub mąką pszenną pełnoziarnistą blasze i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40min. Przed odstawieniem posmarować ciasto silikonowym pędzlem resztką jajka z wodą.

  2. Kruszonkę wykonać łącząc cukier puder z mąką pszenną i dodawać stopniowo olej - do około 4 łyżek.

    Powstałą kruszonką obłożyć dokładnie wyrośnięte ciasto.

  3. Piec około 1h w 180st.C na środku piekarnika grzałki góra/dół. Po wyjęciu z piekarnika wystudzić bułkę na kratce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Pani_Domu 15 czerwca Bardzo apetyczna, lubię jak jest tak dużo kruszonki :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń