Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżówka z kruszonką bez mleka i laktozy.
Mąkę pszenną wsypać do wysokiej miski i dokładnie rozmieszać ją z łyżeczką mąki ziemniaczanej, rozcierając grudki.
W wodzie rozmieszać cukier, sól, drożdże i olej i wlać do miski. Zamieszać, po czym dodać roztrzepane jajko i zagniatać ciasto. W razie potrzeby dodać odrobinę wody lub mąki. Do kubka po jajku wlać łyżeczkę wody i odstawić do późniejszego posmarowania ciasta.
Wyrobić dokładnie ciasto, przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na jakieś 30-40min. do wyrośnięcia.
Następnie ciasto podzielić na trzy części, uformować rulony i spleść w warkocz, zawijając brzegi pod spód. Położyć na wysypanej bułką tartą lub mąką pszenną pełnoziarnistą blasze i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40min. Przed odstawieniem posmarować ciasto silikonowym pędzlem resztką jajka z wodą.
Kruszonkę wykonać łącząc cukier puder z mąką pszenną i dodawać stopniowo olej - do około 4 łyżek.
Powstałą kruszonką obłożyć dokładnie wyrośnięte ciasto.
Piec około 1h w 180st.C na środku piekarnika grzałki góra/dół. Po wyjęciu z piekarnika wystudzić bułkę na kratce.
W sezonie cukiniowym warto wykorzystać te pyszne i wartościowe warzywo, u mni...
Odsłon: 267
Pyszny i puszysty sernik na kruchym cieście z polewą czekoladową idealny na r...
Odsłon: 289
Makaron z mięsem i sosem pomidorowym to doskonała propozycja na szybki, smacz...
Odsłon: 125
Pyszne pierogi z jabłkowo serowym nadzieniem z dodatkiem cynamonu polane prze...
Odsłon: 227
Pyszne szybkie i lekkie danie obiadowe naleśniki z białym serem i jabłkami pr...
Odsłon: 972
Pyszna, zdrowa i lekka sałatka z pomidorów, cebuli i szczypiorku.Warzywa poch...
Odsłon: 2582
W sezonie cukiniowym warto wykorzystać te pyszne i wartościowe warzywo, u mni...
Odsłon: 267
Pyszny i puszysty sernik na kruchym cieście z polewą czekoladową idealny na r...
Odsłon: 289
Makaron z mięsem i sosem pomidorowym to doskonała propozycja na szybki, smacz...
Odsłon: 125
Pyszne pierogi z jabłkowo serowym nadzieniem z dodatkiem cynamonu polane prze...
Odsłon: 227
Pyszne szybkie i lekkie danie obiadowe naleśniki z białym serem i jabłkami pr...
Odsłon: 972
Pyszna, zdrowa i lekka sałatka z pomidorów, cebuli i szczypiorku.Warzywa poch...
Odsłon: 2582
Składniki
Mąkę pszenną wsypać do wysokiej miski i dokładnie rozmieszać ją z łyżeczką mąki ziemniaczanej, rozcierając grudki. W wodzie rozmieszać cukier, sól, drożdże i olej i wlać do miski. Zamieszać, po czym dodać roztrzepane jajko i zagniatać ciasto. W razie potrzeby dodać odrobinę wody lub mąki. Do kubka po jajku wlać łyżeczkę wody i odstawić do późniejszego posmarowania ciasta. Wyrobić dokładnie ciasto, przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na jakieś 30-40min. do wyrośnięcia. Następnie ciasto podzielić na trzy części, uformować rulony i spleść w warkocz, zawijając brzegi pod spód. Położyć na wysypanej bułką tartą lub mąką pszenną pełnoziarnistą blasze i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40min. Przed odstawieniem posmarować ciasto silikonowym pędzlem resztką jajka z wodą.
Kruszonkę wykonać łącząc cukier puder z mąką pszenną i dodawać stopniowo olej - do około 4 łyżek. Powstałą kruszonką obłożyć dokładnie wyrośnięte ciasto.
Piec około 1h w 180st.C na środku piekarnika grzałki góra/dół. Po wyjęciu z piekarnika wystudzić bułkę na kratce.
Przepisy Przekąski
Przekąski
Placki ziemniaczano cukiniowe
Przekąski
Summer Rolls
Przekąski
Pasztet z warzyw z rosołu
Przekąski
Krążki cukinii w panierce
Placki ziemniaczano cukiniowe
W sezonie cukiniowym warto wykorzystać te pyszne i wartościowe warzywo, u mni...
Odsłon: 267
Summer Rolls
Summer Rolls z sosem brzoskwiniowo-orzechowym. Ruloniki z papieru ryżowego wy...
Odsłon: 268