Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne, domowe drożdżówki z dodatkiem śliwek i sera posypane słodką kruszonką...mniam!
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 52
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 578
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2014
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4008
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 52
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 578
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2014
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4008
Składniki
Drożdże zasypać połową cukru i pozostawić do rozpuszczenia. Następnie dodać 2 łyżki mąki i tyle ciepłego mleka, by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na ok. 10 min. Następnie dodać pozostałe składniki (w tym rozpuszczone masło) i wyrobić ciasto drożdżowe, które będzie nieco lepiące. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 60-70 min. w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto podzielić na równe części u mnie 10 szt). Z każdego uformować kulę, następnie mocno spłaszczyć, posmarować serkiem i poukładać plasterki śliwek w formie wiatraka. Śliwki dobrze jest nieco wcisnąć w ciasto, by w czasie pieczenia, gdy kołaczyk rośnie, nie pospadały :)
Przełożyć na blachę, posypać kruszonką (mąkę połączyć z cukrem i stopionym masłem). Odstawić na kwadrans do napuszenia. Piec ok. 15-20 min. w temp. 175 stopni. Smacznego!