Do góry

Przekąski Przepis na:

Drożdżówki ze śliwkami

Drożdżówki ze śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 454 Ocena: 4738

Dodano:

Odsłon: 243

Przepyszne, domowe drożdżówki z dodatkiem śliwek i sera posypane słodką kruszonką...mniam!

Składniki

  • Ciasto drożdżowe :
  • mąka pszenna 450 g
  • drożdże świeże 15 g
  • mleko 200 ml
  • cukier drobny 5 łyżek
  • masło 100 g
  • jajka 2 szt
  • Dodatki :
  • serek homogenizowany 10 łyżeczek
  • śliwki 6-8 szt
  • Posypka :
  • mąka 1 łyżka
  • cukier puder 1 łyżka
  • masło 30 g
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże zasypać połową cukru i pozostawić do rozpuszczenia. Następnie dodać 2 łyżki mąki i tyle ciepłego mleka, by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na ok. 10 min. Następnie dodać pozostałe składniki (w tym rozpuszczone masło) i wyrobić ciasto drożdżowe, które będzie nieco lepiące. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 60-70 min. w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto podzielić na równe części u mnie 10 szt). Z każdego uformować kulę, następnie mocno spłaszczyć, posmarować serkiem i poukładać plasterki śliwek w formie wiatraka. Śliwki dobrze jest nieco wcisnąć w ciasto, by w czasie pieczenia, gdy kołaczyk rośnie, nie pospadały :)

  2. Przełożyć na blachę, posypać kruszonką (mąkę połączyć z cukrem i stopionym masłem). Odstawić na kwadrans do napuszenia. Piec ok. 15-20 min. w temp. 175 stopni.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń