Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wytrawne drożdżówki ze szparagami, pieczarkami i serem. Fajnie wyglądają i świetnie smakują!
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 121
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 524
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 121
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 524
Składniki
W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże. Dodajemy mąkę, cukier, sól, oliwę i zagniatamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Szparagom odrywamy twarde końcówki i wkładamy do gotującej się wody na 3 minuty (główki nie powinny być pod wodą). Przelewamy zimną wodą, aby zachowały kolor. Plastry boczku dzielimy na pół i każdego szparaga okręcamy boczkiem. Pieczarki kroimy w plastry i przesmażamy na oleju doprawiając pieprzem. Smażymy, aż zmięknie i pozbędzie się nadmiaru wody. Ser trzemy na tarce. Cebulę kroimy w cienkie plastry.
Kiedy ciasto wyrośnie dzielimy je na 2 części. Z każdej części robimy wałek i kroimy go na 7 kawałków. Mamy 14 kawałków ciasta - formujemy z nich podłużne drożdżówki i wałkujemy. Na blaszkę pokrytą folią wykładamy ciasto, nakładamy na nie ser, cebulę, pieczarki i szparagi. Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut (powinny się zarumienić).
Po wyciągnięciu z pieca drożdżówki są chrupiące, następnego dnia po podgrzaniu miękkie - w obu wydaniach przepyszne.