Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wytrawne drożdżówki ze szparagami, pieczarkami i serem. Fajnie wyglądają i świetnie smakują!
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 22
Przepis dnia
Pałki z kurczaka w boczku to pomysł na tradycyjny obiad w nieco innej, bardzi...
Odsłon: 3060
Hiszpański flan to klasyczny deser o aksamitnej, kremowej konsystencji. Jego...
Odsłon: 2749
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 3383
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 22
Przepis dnia
Pałki z kurczaka w boczku to pomysł na tradycyjny obiad w nieco innej, bardzi...
Odsłon: 3060
Hiszpański flan to klasyczny deser o aksamitnej, kremowej konsystencji. Jego...
Odsłon: 2749
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 3383
Składniki
W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże. Dodajemy mąkę, cukier, sól, oliwę i zagniatamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Szparagom odrywamy twarde końcówki i wkładamy do gotującej się wody na 3 minuty (główki nie powinny być pod wodą). Przelewamy zimną wodą, aby zachowały kolor. Plastry boczku dzielimy na pół i każdego szparaga okręcamy boczkiem. Pieczarki kroimy w plastry i przesmażamy na oleju doprawiając pieprzem. Smażymy, aż zmięknie i pozbędzie się nadmiaru wody. Ser trzemy na tarce. Cebulę kroimy w cienkie plastry.
Kiedy ciasto wyrośnie dzielimy je na 2 części. Z każdej części robimy wałek i kroimy go na 7 kawałków. Mamy 14 kawałków ciasta - formujemy z nich podłużne drożdżówki i wałkujemy. Na blaszkę pokrytą folią wykładamy ciasto, nakładamy na nie ser, cebulę, pieczarki i szparagi. Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut (powinny się zarumienić).
Po wyciągnięciu z pieca drożdżówki są chrupiące, następnego dnia po podgrzaniu miękkie - w obu wydaniach przepyszne.