Do góry

Przekąski Przepis na:

Drożdżówki ze szparagami w boczku

Drożdżówki ze szparagami w boczku

Autor:

Przepisów i artykułów: 176 Ocena: 1507

Dodano:

Odsłon: 59

Wytrawne drożdżówki ze szparagami, pieczarkami i serem. Fajnie wyglądają i świetnie smakują!

Składniki

  • Ciasto:
  • Mąka - 300g + do oprószania stolnicy
  • Woda - 170g
  • Sól - 1/2 łyżeczki
  • Oliwa - 1 łyżka
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Drożdże świeże - 10g
  • Farsz:
  • Szparagi - 14szt
  • Boczek surowy wędzony - 7 cienkich plastrów (70g)
  • Pieczarki - 10szt
  • Ser żółty - 150g
  • Cebula czerwona - 1/2 dużej
  • Pieprz
  • Olej - 1 łyżeczka
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże. Dodajemy mąkę, cukier, sól, oliwę i zagniatamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.

    Szparagom odrywamy twarde końcówki i wkładamy do gotującej się wody na 3 minuty (główki nie powinny być pod wodą). Przelewamy zimną wodą, aby zachowały kolor.
    Plastry boczku dzielimy na pół i każdego szparaga okręcamy boczkiem.

    Pieczarki kroimy w plastry i przesmażamy na oleju doprawiając pieprzem. Smażymy, aż zmięknie i pozbędzie się nadmiaru wody.

    Ser trzemy na tarce.

    Cebulę kroimy w cienkie plastry.

  2. Kiedy ciasto wyrośnie dzielimy je na 2 części. Z każdej części robimy wałek i kroimy go na 7 kawałków. Mamy 14 kawałków ciasta - formujemy z nich podłużne drożdżówki i wałkujemy.

    Na blaszkę pokrytą folią wykładamy ciasto, nakładamy na nie ser, cebulę, pieczarki i szparagi.

    Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut (powinny się zarumienić).

  3. Po wyciągnięciu z pieca drożdżówki są chrupiące, następnego dnia po podgrzaniu miękkie - w obu wydaniach przepyszne.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń