Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma nic zdrowszego od połączenia marchewki i cukinii, a z soczystymi pomidorami tworzy pyszne trio. Duszone warzywa możesz zjeść samodzielnie, nałożyć na kanapkę, wykorzystać jako nadzienie do naleśników czy pieczonego mięsa. Cukinia z marchewką jest świetną przystawką, a podana z porcją ryżu sprawdzi się jako lekki obiad lub kolacja.
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1214
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457765
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1471
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2281
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 589
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1214
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457765
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1471
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2281
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 589
Składniki
Umyj cukinie i obierz ze skórki. Jeśli używasz młodych warzyw, możesz zostawić skórkę, a danie będzie bardziej chrupiące. Pokrój cukinie na plasterki. Sparz pomidory wrzątkiem, przelej zimną woda i pozbaw skórki. Wytnij stwardniałe części i pokrój pomidory w kostkę. Obierz marchewki i zetrzyj na tarce o grubszych oczkach. Zerwij łupiny z cebuli i poszatkuj w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę.
W dużym garnku lub głębokiej patelni rozgrzej masło i wrzuć liście laurowe, ziele angielskie i goździki. Gdy przyprawy zaczną pachnieć, wrzuć cebulę i czosnek. Podsmaż chwilę, następnie dodaj startą marchewkę, pomidory oraz cukinię. Duś warzywa około 20 minut, aby zmiękły.
Danie serwowane na ciepło podawaj z kromką pieczywa czosnkowego lub porcją ryżu i udekoruj natką pietruszki. Możesz także posypać startym parmezanem.