Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma nic zdrowszego od połączenia marchewki i cukinii, a z soczystymi pomidorami tworzy pyszne trio. Duszone warzywa możesz zjeść samodzielnie, nałożyć na kanapkę, wykorzystać jako nadzienie do naleśników czy pieczonego mięsa. Cukinia z marchewką jest świetną przystawką, a podana z porcją ryżu sprawdzi się jako lekki obiad lub kolacja.
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 716
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22741
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15105
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4837
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45337
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 716
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22741
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15105
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4837
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45337
Składniki
Umyj cukinie i obierz ze skórki. Jeśli używasz młodych warzyw, możesz zostawić skórkę, a danie będzie bardziej chrupiące. Pokrój cukinie na plasterki. Sparz pomidory wrzątkiem, przelej zimną woda i pozbaw skórki. Wytnij stwardniałe części i pokrój pomidory w kostkę. Obierz marchewki i zetrzyj na tarce o grubszych oczkach. Zerwij łupiny z cebuli i poszatkuj w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę.
W dużym garnku lub głębokiej patelni rozgrzej masło i wrzuć liście laurowe, ziele angielskie i goździki. Gdy przyprawy zaczną pachnieć, wrzuć cebulę i czosnek. Podsmaż chwilę, następnie dodaj startą marchewkę, pomidory oraz cukinię. Duś warzywa około 20 minut, aby zmiękły.
Danie serwowane na ciepło podawaj z kromką pieczywa czosnkowego lub porcją ryżu i udekoruj natką pietruszki. Możesz także posypać startym parmezanem.