Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Obowiązkowa pozycja na świątecznym stole. Z racji tego, że galareta jest daniem czasochłonnym przygotowuję ją na specjalne okazje. Jednak smak i przejrzysty wygląd galarety rekompensuje trud i czasochłonność przygotowania.
Pierogi ruskie zrobione są z nadzieniem ziemniaczano - serowym doprawionym so...
Odsłon: 159
Dziś przychodzę do Was z obiecanym przepisem na pyszny sernik z brzoskwiniami...
Odsłon: 251
Kaszkowiec przeniesie cię w świat smaków dzieciństwa za sprawą kaszy manny i...
Odsłon: 2353
Pierogi ruskie zrobione są z nadzieniem ziemniaczano - serowym doprawionym so...
Odsłon: 159
Dziś przychodzę do Was z obiecanym przepisem na pyszny sernik z brzoskwiniami...
Odsłon: 251
Kaszkowiec przeniesie cię w świat smaków dzieciństwa za sprawą kaszy manny i...
Odsłon: 2353
Składniki
Umyte gicze i policzki wkładam do dużego garnka i zalewam wodą. Woda ma tylko przykryć mięso. Dodaję przyprawy oprócz soli, mielonego pieprzu i czosnku. Garnek przykrywam doprowadzam do zagotowania. Po zagotowaniu zmniejszam ogień i gotuję na wolnym ogniu przy uchylonej przykrywce. Gotuję około 5-6 godzin aby mięso się rozkleiło i odpadało od kości.
Wywar odcedzam przez gęste sito. Przestudzone mięso oddzielam od kości i kroję w kawałki. Wywar doprawiam solą, pieprzem i czosnkiem w plasterkach. Wywar mocno solę i pieprzę ponieważ mięso wchłonie nadmiar przypraw.
Na dnie miseczek układam dekorację z marchewki, buraka i natki pietruszki. Dekorację zalewam cienką warstwą wywaru. Odstawiam do zastygnięcia. Do tak przygotowanych miseczek z dekoracją rozkładam mięso. Następnie zalewam równomiernie wywarem. Odstawiam do wystudzenia. Wystudzone wstawiam do lodówki.
Galaretę wykładam na schłodzoną kamienną deskę do serwowania potraw. Dekoruję plasterkami cytryny, kolorowym pieprzem i natką pietruszki.
Tak przyrządzoną galaretę można podawać z octem jabłkowym, sosem sojowym lub chrzanem.