Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Obowiązkowa pozycja na świątecznym stole. Z racji tego, że galareta jest daniem czasochłonnym przygotowuję ją na specjalne okazje. Jednak smak i przejrzysty wygląd galarety rekompensuje trud i czasochłonność przygotowania.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 983
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4259
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 598
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 955
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3894
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 791
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 983
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4259
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 598
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 955
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3894
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 791
Składniki
Umyte gicze i policzki wkładam do dużego garnka i zalewam wodą. Woda ma tylko przykryć mięso. Dodaję przyprawy oprócz soli, mielonego pieprzu i czosnku. Garnek przykrywam doprowadzam do zagotowania. Po zagotowaniu zmniejszam ogień i gotuję na wolnym ogniu przy uchylonej przykrywce. Gotuję około 5-6 godzin aby mięso się rozkleiło i odpadało od kości.
Wywar odcedzam przez gęste sito. Przestudzone mięso oddzielam od kości i kroję w kawałki. Wywar doprawiam solą, pieprzem i czosnkiem w plasterkach. Wywar mocno solę i pieprzę ponieważ mięso wchłonie nadmiar przypraw.
Na dnie miseczek układam dekorację z marchewki, buraka i natki pietruszki. Dekorację zalewam cienką warstwą wywaru. Odstawiam do zastygnięcia. Do tak przygotowanych miseczek z dekoracją rozkładam mięso. Następnie zalewam równomiernie wywarem. Odstawiam do wystudzenia. Wystudzone wstawiam do lodówki.
Galaretę wykładam na schłodzoną kamienną deskę do serwowania potraw. Dekoruję plasterkami cytryny, kolorowym pieprzem i natką pietruszki.
Tak przyrządzoną galaretę można podawać z octem jabłkowym, sosem sojowym lub chrzanem.