Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Falafele z ciecierzycy idealnie się sprawdzą właśnie w takie dni kiedy warzywa są jedynym czego nam potrzeba :)
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 147
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 792
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 147
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 792
Składniki
Na patelni rozgrzej oliwę – dodaj poszatkowaną w drobną kostkę szalotkę, podsmaż (zeszklij)
Dodaj do cebuli ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz po połowie łyżeczki kminu i papryki. Przesmaż około 2 min.
Ciecierzycę odsącz z zalewy, przekłóż do naczynia miksującego. Dołóż przesmażoną szalotkę z czosnkiem i przyprawami.
Posól do smaku i zmiksuj na gładką masę. Do masy wsyp mąkę, łyżkę oliwy i posiekany koper. Dokładnie wymieszaj.
Z powstałej masy uformuj falafele. Smaż około 5 minut na stronę na rozgrzanej oliwie z łyżką masła.