Do góry

Przekąski Przepis na:

Faszerowane muszle makaronowe

Faszerowane muszle makaronowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 10227

Dodano:

Odsłon: 44334

idealny obiad, kolacja lub przekąska na imprezę

Składniki

  • makaron duże muszle 25 szt.
  • por (biała część) 1
  • pomidor 2 duże
  • papryka pomarańczowa 1 szt.
  • szynka konserwowa 20 dag
  • feta 1/2 op.
  • starty ser żółty 1 dag
  • czosnek 1 duży ząbek
  • koperek 1/2 pęczka
  • sól, pieprz
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W dużej ilości osolonego wrzątku ugotować muszle na półtwardo (ok. 12 min.), delikatnie wyjąć łyżka cedzakową, przestudzić.
    Por pokroić w cienkie plasterki, paprykę, pomidory, szynkę i czosnek - w drobną kostkę.
    Na patelni z rozgrzanym olejem przesmażyć por z czosnkiem i szynką przez 2-3 min. Przestudzić.
    W misce wymieszać paprykę i pomidory z pokruszoną fetą, połączyć z szynką z porem i czosnkiem. Dodać posiekany koperek i starty żółty ser, doprawić pieprzem (feta jest wystarczająco słona), bardzo dokładnie wymieszać
    Farszem wypełniać muszle. Ułożyć je ciasno, jedna przy drugiej, w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i zapiekać około 10 minut (do czasu, aż ser się roztopi). Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń