Do góry

Przekąski Przepis na:

Faszerowane pieczarki z piekarnika wersja wegetariańska

Faszerowane pieczarki z piekarnika wersja wegetariańska

Autor:

Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 76

Dodano:

Odsłon: 379

Pieczarki faszerowane z piekarnika. Mogą być jako zakąska lub na obiad np. z młodymi ziemniaczkami z sosem koperkowym.

Składniki

  • 12 dużych pieczarek
  • 100g kaszy bulgur
  • 1 średnia cebula
  • pół czerwonej papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • pół pęczka koperku
  • kostka żółtego sera
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • sól, pierz do smaku
  • szczypta bazylii
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Faszerowane pieczarki z piekarnika wersja wegetariańska

Przygotowanie

  1. Kaszę gotujemy zgodnie z tym co napisano na opakowaniu. Odcinamy ogonki i drobno kroimy. Łyżeczką drążymy środek pieczarek. To co wydrążyliśmy łączymy z ogonkami. Paprykę, czosnek
    i cebulę kroimy w drobną kostkę. Natkę pietruszki i koperek siekamy. Na tarce ścieramy trochę żółtego sera.

  2. Na patelnię dajemy łyżkę oleju i łyżkę masła. Rozgrzewamy. Następnie wsypujemy cebulę z czosnkiem. Przyprawiamy solą, pieprzem, bazylią i smażymy dopóki cebulka lekko się nie zeszkli. Następnie wsypujemy ogonki i smażymy około 2 minut. Teraz dodajemy pokrojoną paprykę i kaszę. Mieszamy i dusimy pod przykryciem około 3 minut. Wsypujemy natkę i koperek, mieszamy i ściągamy patelnię z ognia.

  3. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia kładziemy pieczarki. Napełniamy grzyby farszem i posypujemy z wierzchu serem. Wkładamy do piekarnika nastawionego na 200 stopni na 20 minut.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń