Do góry

Przekąski Przepis na:

Filety rybne w zalewie octowej

Filety rybne w zalewie octowej

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 2507

Dodano:

Odsłon: 13005

Nie macie pomysłu na kolację? A może przychodzą znajomi a Wy nie wiecie co tym razem przygotować? Polecam filety rybne w zalewie – są tak delikatne, że rozpływają się w ustach. Do tego świeże, najlepiej domowej roboty pieczywo i sukces gwarantowany :)

Składniki

  • Filety rybne - 1 kg
  • Mąka - do obtoczenia
  • Jaja - 1 szt.
  • Bułka tarta - do obtoczenia
  • Cebula - 3 szt.
  • Olej - 1/4 szklanki
  • Sól, pieprz - do smaku
  • Przecier pomidorowy - 100 g
  • ZALEWA:
  • Woda - 1 litr
  • Ziele angielskie - kilka ziarenek
  • Liść laurowy - 3 szt.
  • Cukier - 1/4 szklanki
  • Sól - płaska łyżka
  • Ocet - 1/4 szklanki
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Filety rybne w zalewie octowej

Przygotowanie

  1. Filety rybne (dowolny rodzaj) kroimy na kawałki, solimy, pieprzymy, obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej, smażymy na oleju, odstawiamy do przestudzenia.

  2. Wszystkie składniki zalewy (za wyjątkiem octu) mieszamy razem i zagotowujemy.

  3. 3 średnie cebule kroimy w półplasterki i dusimy w 1/4 szklanki oleju. Dodajemy 1/2 słoiczka przecieru pomidorowego (100g), chwilę jeszcze dusimy i przekładamy do zagotowanej zalewy. Dodajemy 1/4 szklankę octu, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.

  4. Upieczone filety układamy warstwami, przekładając je cebulą z zalewy. Całość zalewamy zalewą i wkładamy do lodówki na 2 godziny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń