Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podaję dzisiaj przepis na moje filety śledziowe opiekane w zalewie octowej. Bardzo lubię wręcz kocham śledzie pod każda postacią , dlatego też często je przygotowuję.
garnek, miska, talerz, nóż, patelnia,
Kotlety ziemniaczane to oryginalny dodatek do dań mięsnych i rybnych. Z powod...
Odsłon: 18316
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 6793
Kotlety ziemniaczane to oryginalny dodatek do dań mięsnych i rybnych. Z powod...
Odsłon: 18316
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 6793
Składniki
Śledzie oczyszczamy , płuczemy a następnie osuszamy. Śledzie oprószamy solą, pieprzem , obtaczamy w mące , rozbełtanym jajku z odrobiną przyprawy do ryb i w bułce tartej. Smażymy na oleju lub maśle klarownym z obydwu stron na złoty kolor. Przygotowanie zalewy: Do większego garnka wlewamy wodę , dodajemy sól , cukier oraz pozostałe przyprawy. Dodajemy obraną , pokrojoną w prążki cebulę. Całość doprowadzamy do zagotowania i gotujemy kilka minut. Dodajemy ocet i jeszcze raz doprowadzamy do zagotowania. Zalewę studzimy ' Usmażone śledzie układamy w większym garnku przekładając sparzoną , pokrojoną w prążki cebulą i zalewamy wystudzona letnią zalewą. Odkładamy w chłodne miejsce na kilka dni najlepiej do 3 -4 dni , po tym czasie śledzie są gotowe do spożycia. Ja już po 2 dniach zajadam.
Śledzie gotowe do spożycia.