Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś przepis na pyszne, sycące i zdrowe fit ciasteczka owsiane bez cukru. Robi się je błyskawicznie ze składników, które każdy ma w domu. Można je podać na drugie śniadanie, jako przekąskę do popołudniowej kawy lub też zabrać jako smaczną, zdrową i sycącą przekąskę do pracy lub szkoły. Z podanej ilości wyszło mi 8 ciasteczek. Fit ciasteczka to wspaniała alternatywa dla słodkich i kalorycznych ciast. Tutaj słodycz pochodzi ze słodkiego dojrzałego banana, miodu a także rodzynek, daktyli, suszonych moreli, żurawiny czy fig. Każdy dodaje co ma pod ręką. Z ziaren można użyć siemię lniane, sezam, ziarna słonecznika czy inne ulubione. Płatki owsiane, suszone owoce czy ziarna są skarbnicą wielu cennych dla zdrowia związków, witamin i substancji odżywczych, a gotowe ciasteczka oprócz cennych składników odżywczych dostarczą też sporą dawkę energii. Zachęcam do wypróbowania przepisu na te smaczne fit ciasteczka!
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8300
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1203
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10040
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4596
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 633
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8300
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1203
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10040
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4596
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 633
Składniki
Banana dokładnie rozgniatamy za pomocą widelca. Dodajemy jajko i dokładnie mieszamy
Do masy dosypujemy płatki i sodę. Mieszamy
Dodajemy miód oraz bakalie/ ziarna / orzechy. Mieszamy dokładnie. Ja dodałam po łyżce: ziaren słonecznika, mielonych migdałów, rodzynek i pokrojonych daktyli
Za pomocą łyżki ciasto nakładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na jedno ciasteczko ok 2 łyżki ciasta. Wyrównujemy brzegi, żeby miały ładny okrągły kształt
Ciasteczka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 20 minut
Po tym czasie blaszkę z ciasteczkami wyjmujemy z piekarnika i chwilę studzimy