Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Focaccia z ziemniakami to prawdziwie włoski przepis na pyszną, sycącą przystawkę. Zestawienie focacci z ziemniakami może wydawać się zaskakujące. Zapewniamy jednak, że nie ma się czego obawiać. Kruche, drożdżowe ciasto w połączeniu z gotowanymi ziemniakami, rozmarynem i oliwą z pewnością wpisze się w gusta wszystkich wielbicieli włoskich smaków.
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 655
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 655
Składniki
Zacznij od przygotowania ciasta. Do miseczki przełóż pokruszone drożdże. Wlej pół szklanki ciepłej wody. Składniki wymieszaj.
Do dużej miski wsyp mąkę, zrób wgłębienie. Dodaj przeciśnięte przez praskę ziemniaki, rozpuszczone drożdże i szczyptę soli. Zacznij zagniatać ciasto. W trakcie zagniatania dodawaj stopniowo ciepłą wodę. Dobrze wyrobione ciasto powinno z łatwością odchodzić od dłoni i miski.
Wyrobione ciasto pozostaw w misce, przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
Pozostałe ziemniaki pokrój na cienkie plasterki.
Do miski wbij jajko i roztrzep je widelcem. Dodaj pokrojone ziemniaki, rozmaryn, oliwę, sól i pieprz. Składniki wymieszaj.
Blaszkę wysmaruj oliwą. Ciasto przełóż do formy i rozprowadź je po całej powierzchni. Na górę wyłóż dodatki.
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Focaccię z ziemniakami piecz przez około 30 minut - do zarumienienia.