Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pychota dla wielbicieli szpinaku oraz włoskiej kuchni:) Doskonała na ciepło.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117851
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8286
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3081
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2002
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1483
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117851
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8286
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3081
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2002
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1483
Składniki
Drożdże kruszymy i łączymy z cukrem, wsypujemy do szklanki z letnią wodą i odstawiamy na 15 minut. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy rozczyn, jajko, 2 łyżki oliwy i szczyptę soli. Zagniatamy miękkie, elastyczne ciasto. Przykrywamy lnianą ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Szpinak lekko rozmrażamy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, chwilę szklimy i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie po chwili dodajemy szpinak, od chwili kiedy szpinak całkowicie się rozmrozi dusimy jeszcze około 5 minut. Doprawiamy solą oraz pieprzem i dodajemy jogurt, dusimy około 1 minutkę i zostawiamy do wystygnięcia.
Ciasto dzielimy na 2 części. Każdą rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy, na placek o średnicy około 28 cm. Przekładamy pierwszy placek na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i nakładamy starty ser oraz szpinak, pozostawiając nieco miejsca przy brzegach.
Następnie na górę nakładamy drugi placek, dociskając ciasto na brzegach. Na wierzchu ciasta palcem tworzymy dołki, do dołków rozlewamy po trochu 1 łyżkę oliwy. Całość delikatnie oprószamy solą.
Wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika (termoobieg) i pieczemy 30 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie podajemy. SMACZNEGO:)