Do góry

Przekąski Przepis na:

Focaccia ze szpinakiem i serem

Focaccia ze szpinakiem i serem

Autor:

Przepisów i artykułów: 153 Ocena: 4038

Dodano:

Odsłon: 5446

Pychota dla wielbicieli szpinaku oraz włoskiej kuchni:) Doskonała na ciepło.

Składniki

  • Na ciasto: 400g mąki pszennej (u mnie typ 650)
  • 1 szklanka letniej wody
  • 10 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Nadzienie: 450 g mrożonego szpinaku (1 opakowanie)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • sól morska świeżo mielona
  • pieprz kolorowy świeżo mielony
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 75 g startego żółtego pikantnego sera
  • Ponadto: 1 łyżka oliwy z oliwek
5-6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże kruszymy i łączymy z cukrem, wsypujemy do szklanki z letnią wodą i odstawiamy na 15 minut.
    Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy rozczyn, jajko, 2 łyżki oliwy i szczyptę soli. Zagniatamy miękkie, elastyczne ciasto. Przykrywamy lnianą ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.

  2. Szpinak lekko rozmrażamy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, chwilę szklimy i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie po chwili dodajemy szpinak, od chwili kiedy szpinak całkowicie się rozmrozi dusimy jeszcze około 5 minut. Doprawiamy solą oraz pieprzem i dodajemy jogurt, dusimy około 1 minutkę i zostawiamy do wystygnięcia.

  3. Ciasto dzielimy na 2 części. Każdą rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy, na placek o średnicy około 28 cm. Przekładamy pierwszy placek na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i nakładamy starty ser oraz szpinak, pozostawiając nieco miejsca przy brzegach.

  4. Następnie na górę nakładamy drugi placek, dociskając ciasto na brzegach. Na wierzchu ciasta palcem tworzymy dołki, do dołków rozlewamy po trochu 1 łyżkę oliwy. Całość delikatnie oprószamy solą.

  5. Wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika (termoobieg) i pieczemy 30 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie podajemy.
    SMACZNEGO:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń