Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pychota dla wielbicieli szpinaku oraz włoskiej kuchni:) Doskonała na ciepło.
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1259
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 214
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4011
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 981
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1259
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 214
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4011
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 981
Składniki
Drożdże kruszymy i łączymy z cukrem, wsypujemy do szklanki z letnią wodą i odstawiamy na 15 minut. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy rozczyn, jajko, 2 łyżki oliwy i szczyptę soli. Zagniatamy miękkie, elastyczne ciasto. Przykrywamy lnianą ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Szpinak lekko rozmrażamy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, chwilę szklimy i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie po chwili dodajemy szpinak, od chwili kiedy szpinak całkowicie się rozmrozi dusimy jeszcze około 5 minut. Doprawiamy solą oraz pieprzem i dodajemy jogurt, dusimy około 1 minutkę i zostawiamy do wystygnięcia.
Ciasto dzielimy na 2 części. Każdą rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy, na placek o średnicy około 28 cm. Przekładamy pierwszy placek na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i nakładamy starty ser oraz szpinak, pozostawiając nieco miejsca przy brzegach.
Następnie na górę nakładamy drugi placek, dociskając ciasto na brzegach. Na wierzchu ciasta palcem tworzymy dołki, do dołków rozlewamy po trochu 1 łyżkę oliwy. Całość delikatnie oprószamy solą.
Wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika (termoobieg) i pieczemy 30 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie podajemy. SMACZNEGO:)