Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pychota dla wielbicieli szpinaku oraz włoskiej kuchni:) Doskonała na ciepło.
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 40
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 554
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2009
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4003
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 40
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 554
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2009
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4003
Składniki
Drożdże kruszymy i łączymy z cukrem, wsypujemy do szklanki z letnią wodą i odstawiamy na 15 minut. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy rozczyn, jajko, 2 łyżki oliwy i szczyptę soli. Zagniatamy miękkie, elastyczne ciasto. Przykrywamy lnianą ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Szpinak lekko rozmrażamy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, chwilę szklimy i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie po chwili dodajemy szpinak, od chwili kiedy szpinak całkowicie się rozmrozi dusimy jeszcze około 5 minut. Doprawiamy solą oraz pieprzem i dodajemy jogurt, dusimy około 1 minutkę i zostawiamy do wystygnięcia.
Ciasto dzielimy na 2 części. Każdą rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy, na placek o średnicy około 28 cm. Przekładamy pierwszy placek na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i nakładamy starty ser oraz szpinak, pozostawiając nieco miejsca przy brzegach.
Następnie na górę nakładamy drugi placek, dociskając ciasto na brzegach. Na wierzchu ciasta palcem tworzymy dołki, do dołków rozlewamy po trochu 1 łyżkę oliwy. Całość delikatnie oprószamy solą.
Wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika (termoobieg) i pieczemy 30 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie podajemy. SMACZNEGO:)