Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna, rybna przekąska na ciepło. Polecam!
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 126
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1227
O szakszuce nie pisałam jeszcze na blogu, ale z prawie ostatnich pomidorów pr...
Odsłon: 211
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 126
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1227
O szakszuce nie pisałam jeszcze na blogu, ale z prawie ostatnich pomidorów pr...
Odsłon: 211
Składniki
W pierwszej kolejności przygotowujemy farsz: Tuńczyka osączamy z zalewy, grzybki mielimy w maszynce, tak aby powstała masa o jednolitej konsystencji. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, podsmażamy na suchej patelni do lekkiego zrumienienia, studzimy. Wszystkie składniki farszu mieszamy ze sobą i doprawiamy do smaku. Ciasto francuskie rozwijamy na stolnicy, smarujemy rybnym farszem. Z jednej strony ciasta, przy brzegu, układamy pasek wykrojony z papryki, aby uzyskać efekt oczka. Całość zwijamy w rulon, smarujemy roztrzepanym białkiem, posypujemy ziarnami sezamu, tniemy na kawałki o szerokości 3 cm.
Nasze zawijaski układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową, w sporych odstępach ponieważ ciasto francuskie podczas pieczenia znacznie zwiększy swoją objętość. Ruloniki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni, przez około 20 minut. Przekąska może być podana zarówno na ciepło jak i na zimno. Świetnie komponuje się z rukolą i pomidorkami koktajlowymi. Smacznego.