Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna, rybna przekąska na ciepło. Polecam!
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5803
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1249
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12471
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5246
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5803
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1249
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12471
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5246
Składniki
W pierwszej kolejności przygotowujemy farsz: Tuńczyka osączamy z zalewy, grzybki mielimy w maszynce, tak aby powstała masa o jednolitej konsystencji. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, podsmażamy na suchej patelni do lekkiego zrumienienia, studzimy. Wszystkie składniki farszu mieszamy ze sobą i doprawiamy do smaku. Ciasto francuskie rozwijamy na stolnicy, smarujemy rybnym farszem. Z jednej strony ciasta, przy brzegu, układamy pasek wykrojony z papryki, aby uzyskać efekt oczka. Całość zwijamy w rulon, smarujemy roztrzepanym białkiem, posypujemy ziarnami sezamu, tniemy na kawałki o szerokości 3 cm.
Nasze zawijaski układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową, w sporych odstępach ponieważ ciasto francuskie podczas pieczenia znacznie zwiększy swoją objętość. Ruloniki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni, przez około 20 minut. Przekąska może być podana zarówno na ciepło jak i na zimno. Świetnie komponuje się z rukolą i pomidorkami koktajlowymi. Smacznego.