Do góry

Przekąski Przepis na:

Francuskie ruloniki z tuńczykiem

Przepis dnia 2015-04-29
Francuskie ruloniki z tuńczykiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 726 Ocena: 48531

Dodano:

Odsłon: 23297

Smaczna, rybna przekąska na ciepło. Polecam!

Składniki

  • ciasto francuskie 1 opakowanie
  • czerwona papryka opiekana (w zalewie) 50g
  • farsz:
  • tuńczyk w sosie własnym 130g (po osączeniu)
  • grzybki marynowane (u mnie pieczarki) 130g
  • cebula 50g
  • żółtko 1 sztuka
  • sól, pieprz czarny mielony
  • dodatkowo: białko jajka 1 sztuka, ziarna sezamu
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W pierwszej kolejności przygotowujemy farsz:
    Tuńczyka osączamy z zalewy, grzybki mielimy w maszynce, tak aby powstała masa o jednolitej konsystencji. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, podsmażamy na suchej patelni do lekkiego zrumienienia, studzimy. Wszystkie składniki farszu mieszamy ze sobą i doprawiamy do smaku.


    Ciasto francuskie rozwijamy na stolnicy, smarujemy rybnym farszem. Z jednej strony ciasta, przy brzegu, układamy pasek wykrojony z papryki, aby uzyskać efekt oczka. Całość zwijamy w rulon, smarujemy roztrzepanym białkiem, posypujemy ziarnami sezamu, tniemy na kawałki o szerokości 3 cm.

  2. Nasze zawijaski układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową, w sporych odstępach ponieważ ciasto francuskie podczas pieczenia znacznie zwiększy swoją objętość.
    Ruloniki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni, przez około 20 minut.

    Przekąska może być podana zarówno na ciepło jak i na zimno. Świetnie komponuje się z rukolą i pomidorkami koktajlowymi.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

mufinka 28 kwietnia 2015 Zawijałam już w ciasto francuskie różności, ale nie wpadłam na to, że można tuńczyka. Super! Trzeba będzie wypróbować ten przepis... :))) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń