Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Frytki w posypce BBQ to pełna smaku wersja klasycznych ziemniaków z piekarnika. Dzięki mieszance przypraw z wędzoną papryką i nutą chili mają intensywny smak i lekko pikantny charakter.
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 488
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1818
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 375
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 488
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1818
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 375
Składniki
Ziemniaki młode dokładnie umyj, nie musisz ich obierać. Pokrój w kształt słupków o średniej grubości. Włóż do zimnej wody i mocz przez około 30 minut, aby pozbyć się nadmiaru skrobi.
Po namoczeniu odcedź ziemniaki i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. W dużej misce wymieszaj paprykę słodką wędzoną, paprykę słodką, czosnek granulowany, cebulę suszoną, sól, cukier, kmin, chili i pieprz.
Wrzuć frytki do miski, obtocz je przyprawami, a potem skrop olejem. Dokładnie wymieszaj, aby ziemniaki pokryły się równą warstwą posypki.
Ułóż frytki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, tak aby się nie stykały.
Piecz 20 minut w 180°C (góra–dół), a następnie zwiększ temperaturę do 220°C i piecz kolejne 20 minut aż frytki będą chrupiące i złociste. W trakcie pieczenia przemieszaj je dwukrotnie.