Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiące frytki z cukinii pieczone w piekarniku, w panierce, idealne jako samodzielna przekąska lub dodatek do potraw. Takie frytki z cukinii idealnie smakują maczane w jogurcie lub sosie czosnkowym.
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 86
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 192
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 86
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 192
Składniki
Cukinie umyć, osuszyć i odciąć końce. Każdą sztukę przekroić na pół, a następnie kilkakrotnie wzdłuż, by otrzymać frytki nie grubsze niż 2 cm. Mąkę, sól, pieprz oraz mielony czosnek umieść w głębokiej misce. Dodawać po kilka pasków cukinii i potrząsając miską, obtaczać je dokładnie w mące. Przełożyć na talerz. W głębokim talerzu rozbić jajka, roztrzepać je widelcem dodając mleko. Bułkę oraz starty ser dokładnie wymieszać na osobnym talerzu. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Obtoczoną w mące cukinię, zanurzać dokładnie w mieszance jajecznej, a następnie w panierce z bułki i sera. Ułożyć obok siebie na blasze wyłożonej papierem. Blachę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 10 – 15 minut, aż do zrumienienia panierki.