Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 06-04-2016
Przepyszna alternatywa dla frytek ziemniaczanych. Ich smak was zaskoczy i nie pozwoli oderwać się od nich.
Pyszna tarta z owocami lata to radość dla oczu i rozkosz dla podniebienia! :)
Odsłon: 498
Słodkie tosty, robię je gdy chcę dodać słodki dodatek do śniadania lub kawy....
Odsłon: 156
Knedle to danie szybkie i łatwe w wykonaniu. Pomimo swej kaloryczności są dan...
Odsłon: 296
Faszerowana papryka to jedno z tych dań, które łączą w sobie wyjątkowy smak,...
Odsłon: 164
Suflet twarogowy z sezonowymi owocami to rewelacyjne letnie śniadanie lub des...
Odsłon: 3885
Pyszna tarta z owocami lata to radość dla oczu i rozkosz dla podniebienia! :)
Odsłon: 498
Słodkie tosty, robię je gdy chcę dodać słodki dodatek do śniadania lub kawy....
Odsłon: 156
Knedle to danie szybkie i łatwe w wykonaniu. Pomimo swej kaloryczności są dan...
Odsłon: 296
Faszerowana papryka to jedno z tych dań, które łączą w sobie wyjątkowy smak,...
Odsłon: 164
Suflet twarogowy z sezonowymi owocami to rewelacyjne letnie śniadanie lub des...
Odsłon: 3885
Składniki
Z mąki, jajka, wody mineralnej i soli rozmieszałem gładkie ciasto. Odstawiłem je na godzinę. Jogurt wymieszałem na gładko z sokiem cytrynowym i wodą mineralną. Rzodkiewki umyłem, oczyściłem i pokroiłem w cienkie słupki. Dodałem do jogurtu razem z posiekanym szczypiorkiem. Sos posoliłem i popieprzyłem do smaku. Pestki słonecznika uprażyłem na suchej patelni, posypałem nimi sos. Kalarepę oczyściłem, obrałem. Pokroiłem w słupki grubości palca i długości ok. 5 cm. Rozgrzałem tłuszcz, frytki z kalarepy zanurzałem w cieście i smażyłem w gorącym tłuszczu przez 2-3 minuty, aż się zrumieniły. Osączyłem na papierowym ręczniku. Podałem z sosem rzodkiewkowym.