Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 06-04-2016
Przepyszna alternatywa dla frytek ziemniaczanych. Ich smak was zaskoczy i nie pozwoli oderwać się od nich.
Rosół z kaszą jęczmienną to świetna alternatywa dla tradycyjnego polskiego pr...
Odsłon: 599
Mieszanka przypraw baharati jest nieodzownym dodatkiem do mięsa mielonego, (w...
Odsłon: 42
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 77
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 112
Rosół z kaszą jęczmienną to świetna alternatywa dla tradycyjnego polskiego pr...
Odsłon: 599
Mieszanka przypraw baharati jest nieodzownym dodatkiem do mięsa mielonego, (w...
Odsłon: 42
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 77
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 112
Składniki
Z mąki, jajka, wody mineralnej i soli rozmieszałem gładkie ciasto. Odstawiłem je na godzinę. Jogurt wymieszałem na gładko z sokiem cytrynowym i wodą mineralną. Rzodkiewki umyłem, oczyściłem i pokroiłem w cienkie słupki. Dodałem do jogurtu razem z posiekanym szczypiorkiem. Sos posoliłem i popieprzyłem do smaku. Pestki słonecznika uprażyłem na suchej patelni, posypałem nimi sos. Kalarepę oczyściłem, obrałem. Pokroiłem w słupki grubości palca i długości ok. 5 cm. Rozgrzałem tłuszcz, frytki z kalarepy zanurzałem w cieście i smażyłem w gorącym tłuszczu przez 2-3 minuty, aż się zrumieniły. Osączyłem na papierowym ręczniku. Podałem z sosem rzodkiewkowym.