Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Frytki z topinamburu to pyszny i nietypowy dodatek do każdego obiadu. Są chrupiące, dobrze doprawione przyprawami: tymiankiem i solą. Jeśli chcesz, możesz też dodać inne, ulubione składniki. Miłośnicy ostrzejszych smaków mogą poeksperymentować z chili czy ostrą papryką. Topinambur jest składnikiem bogatym w inulinę – substancję probiotyczną, która wspiera funkcjonowanie jelit i całego układu pokarmowego.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10346
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5956
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5303
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12783
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4548
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10346
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5956
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5303
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12783
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4548
Składniki
Topinambur opłucz i umyj, a następnie osusz. Pokrój go na plasterki o grubości ok. 1-1,5 cm i umieść w średniej wielkości misce. Przed krojeniem możesz usunąć skórkę, ale jeśli lubisz bardzo chrupiące dania, pozostaw ją.
Dodaj do miski oliwę, sól oraz pieprz. Wymieszaj całość aż będzie dobrze pokryta. Jeśli używasz suszonego tymianku, dodaj go teraz, razem z innymi przyprawami i wymieszaj.
Ułóż doprawione plastry topinamburu na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Frytki powinny być rozłożone na płasko, nie mogą leżeć jeden na drugim.
Wstaw frytki z topinamburu do piekarnika rozgrzanego do 220 st. Celsjusza i piecz przez 15 minut, odwracając w połowie pieczenia. Piecz, aż frytki będą złocistobrązowe i miękkie, a widelec będzie łatwo przez nie przechodził.
Jeśli używasz świeżego tymianku, listki włóż do miski po upieczeniu i wyjęciu frytek.