Do góry

Przekąski Przepis na:

Futo maki i nigri sushi

Futo maki i nigri sushi

Autor:

Przepisów i artykułów: 2275 Ocena: 50056

Dodano:

Odsłon: 242

Kiedyś, może byliśmy u niewłaściwego źródła, skosztowaliśmy sushi i tak przez kilka lat nie lubiliśmy. Jakieś pół roku temu, nasz pogląd diametralnie zmienił się o 180°. Po prostu sushi to nie potrawa, to serce podane na talerzu. Tak jak w dobrych, polskich restauracjach. Dzisiaj postanowiliśmy „ulepić” je we własnej kuchni. I wiecie co, to nie jest takie trudne. A jakie pyszne. Fakt, troszkę czasu zajmuje…jednak efekt powali was i waszych gości. Najwięcej czasu zajmuje przygotowanie samego ryżu. Jednak w tym czasie możecie chlastać dodatki. Jest kilka podstawowych rodzajów sushi. Dzisiaj przedstawimy wam dwa. Od czegoś zacząć trzeba ;)

Składniki

  • 250 g ryżu do sushi
  • 2 łyżeczki serka chrzanowego
  • 100 g wędzonego łososia
  • 1/4 papryki czerwonej
  • 1 kawałek ogórka szklarniowego
  • 100 g plastrów wędzonego halibuta
  • 2 paluszki surimi
  • 3 liście nori
  • 50 ml sosu do sushi
  • 2 łyżki wasabi
  • 50 ml sosu sojowego
  • 1 mały słoiczek marynowanego imbiru
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Futo maki i nigri sushi

Przygotowanie

  1. Ryż zalewamy zimną wodą, energicznie ręką mieszamy, przecedzamy.
    Ponownie zalewamy zimną wodą, przecedzamy (kilkukrotnie).
    Ostatnim razem zalewamy wodą, odstawiamy na 30 min. Odcedzamy.
    Ponownie zalewamy wodą, 1 cm powyżej poziomu ryżu.
    Zagotowujemy (bez przykrycia), zmniejszamy płomień i gotujemy pod przykryciem przez kwadrans (pokrywki nie podnosimy).
    Ryż pod przykryciem odstawiamy na 20 minut.
    Po tym czasie dodajemy sos do sushi (opcjonalnie 6 łyżek octu ryżowego wymieszanego z 3 łyżeczkami cukru-płaskie- plus dwie płaskie łyżeczki soli). Co jakiś czas mieszamy przez 20 do momentu całkowitego schłodzenia.


    Ogórek obieramy, usuwamy nasiona, kroimy w paski.
    Łososia i paprykę kroimy w paski. Rybę na troszkę większe.


    Listek nori rozwijamy, cienko kładziemy ryż (około 1 cm od góry zostawiamy bez ryżu). 2 cm z dołu ryż cienko smarujemy serkiem, układamy kawałki łososia i ogórek. Zawijamy, kroimy na kawałki.
    Listek nori rozwijamy, cienko kładziemy ryż (około 1 cm od góry zostawiamy bez ryżu). Układamy kawałki łososia i paprykę. Zawijamy, kroimy na kawałki.
    Listek nori rozwijamy, cienko kładziemy ryż (około 1 cm od góry zostawiamy bez ryżu). Układamy paluszki surimi, ogórek i paprykę. Zawijamy, kroimy na kawałki.
    Z ryżu formujemy łódeczki, płaskie od spodu, wierzch smarujemy wasali. Układamy plastry wędzonego halibuta.




    Całość podajemy z marynowanym imbirem, sosem sojowym i wasabi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Fram 10 maja Hesus... Moja ulubiona suszarnia zamknięta, a ten tu takie foty wrzuca... Bezlitośnie... ;-)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 08 maja Futo maki :D Jak ja lubię tą nazwę :) Pysznie się prezentują :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń