Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Galareta, galat, galart czy zimne nóżki to popularna przystawka, która jest serwowana w naszych domach od pokoleń. Podawana na zimno z odrobiną octu lub soku z cytryny stanowi genialną przekąskę na każdą okazję.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 41
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 26
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 124
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 131
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 41
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 26
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 124
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 131
Składniki
Pierś z kurczaka wkładamy do garnka, dodajemy obrane marchewki, pietruszkę i seler. Całość zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Następnie bulion przelewamy do dzbanka, pierś z kurczaka wyciągamy i dzielimy na małe kawałki, warzywa kroimy na plasterki.
Jajka gotujemy na twardo. Groszek odcedzamy z zalewy.
Do 4 salaterek rozkładamy równomiernie kurczaka, marchewki, pietruszkę, selera, groszek i jajka.
Żelatynę rozpuszczamy w ciepłym bulionie, w którym uprzednio gotowaliśmy mięso z warzywami. Salaterki zalewamy rozpuszczoną żelatyną i odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia. Po kilku godzinach przystawka jest gotowa do serwowania. Galaretę podajemy z sokiem z cytryny lub octem. Smacznego!