Do góry

Przekąski Przepis na:

Galareta drobiowa.

Galareta drobiowa.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1852 Ocena: 29993

Dodano:

Odsłon: 6492

Dla lubiących galarety, proponuję galaretę drobiową.

Składniki

  • ćwiartki z kurczaka 3 szt.
  • skrzydełka kurczaka 6 szt.
  • szyjki kacze 3 szt.
  • kurze nóżki 1 kg
  • Woda 2 litry
  • domowa kostka rosołowa 1 łyżka
  • sól do smaku
  • Pieprz czarny
  • Pieprz ziołowy
  • Ziele angielskie
  • liście laurowe
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Galareta drobiowa.

Przygotowanie

  1. W 2 litrach osolonej wody z liśćmi laurowymi i zielem angielskim gotujemy kurze nóżki.

  2. Skrzydełka, ćwiartki z kurczaka.

  3. Kacze szyje, gotujemy 1 godzinę, mięsa wyjmujemy z garnka, studzimy. Po ostudzeniu obieramy z mięsa.

  4. Wywar przecedzamy na sicie z kawałkiem gazy i wlewamy do wymytego garnczka. Wywar doprawiamy pieprzem i solą do smaku i gotujemy około 30 minut. Nalewamy 4 łyżki stołowe wywaru do spodeczka i ostudzony wstawiamy do lodówki dla sprawdzenia czy stężeje z niego galareta, jeżeli będzie mało ścięta więc musimy wywar doprowadzić do wrzenia i zredukować więcej wody.

  5. Obrane mięska z szyjek, nóżek, ćwiartek i skrzydełek troszkę rozdrabniamy. W między czasie przygotowujemy salaterki do których dodajemy rozdrobnione mięska.

  6. Zalewamy wywarem, studzimy. Ostudzone wstawiamy do lodówki na kilka godzin aż stężeje galareta.

  7. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń