Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z nadwyżki rosołu, nie koniecznie musi być pomidorowa:) Oto inny sposób na wykorzystanie mięsa i wywaru.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112798
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 99
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 228
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 356
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 636
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112798
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 99
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 228
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 356
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 636
Składniki
Wyławiamy mięso z rosołu, oddzielamy je od kości i dzielimy na mniejsze kawałki. Następnie przekładamy do miski lub miseczek, w których galareta będzie tężeć.
Czosnek i imbir kroimy w cienkie plasterki i wrzucamy do wywaru, jeśli jest potrzeba doprawiamy solą i pieprzem. Podgrzewamy rosół pod przykryciem, ale nie dopuszczamy do wrzenia.
Do gorącego wywaru dodajemy żelatynę, zgodnie z zaleceniem producenta. Wywar dokładnie mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.
Kiedy żelatyna się rozpuści, przelewamy wywar przez sito do miski (miseczek) z mięsem. Miskę odstawiamy do wystygnięcia i wstawiamy do lodówki.
Dzięki czosnkowi i imbirowi, galareta ma bardziej wyrazisty smak, szczególnie jeśli rosół był drobiowy. Smacznego :)