Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z nadwyżki rosołu, nie koniecznie musi być pomidorowa:) Oto inny sposób na wykorzystanie mięsa i wywaru.
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1215
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 155
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 469
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 72
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1215
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 155
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 469
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 72
Składniki
Wyławiamy mięso z rosołu, oddzielamy je od kości i dzielimy na mniejsze kawałki. Następnie przekładamy do miski lub miseczek, w których galareta będzie tężeć.
Czosnek i imbir kroimy w cienkie plasterki i wrzucamy do wywaru, jeśli jest potrzeba doprawiamy solą i pieprzem. Podgrzewamy rosół pod przykryciem, ale nie dopuszczamy do wrzenia.
Do gorącego wywaru dodajemy żelatynę, zgodnie z zaleceniem producenta. Wywar dokładnie mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.
Kiedy żelatyna się rozpuści, przelewamy wywar przez sito do miski (miseczek) z mięsem. Miskę odstawiamy do wystygnięcia i wstawiamy do lodówki.
Dzięki czosnkowi i imbirowi, galareta ma bardziej wyrazisty smak, szczególnie jeśli rosół był drobiowy. Smacznego :)