Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z nadwyżki rosołu, nie koniecznie musi być pomidorowa:) Oto inny sposób na wykorzystanie mięsa i wywaru.
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 342
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 223
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34677
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 184
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 342
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 223
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34677
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 184
Składniki
Wyławiamy mięso z rosołu, oddzielamy je od kości i dzielimy na mniejsze kawałki. Następnie przekładamy do miski lub miseczek, w których galareta będzie tężeć.
Czosnek i imbir kroimy w cienkie plasterki i wrzucamy do wywaru, jeśli jest potrzeba doprawiamy solą i pieprzem. Podgrzewamy rosół pod przykryciem, ale nie dopuszczamy do wrzenia.
Do gorącego wywaru dodajemy żelatynę, zgodnie z zaleceniem producenta. Wywar dokładnie mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.
Kiedy żelatyna się rozpuści, przelewamy wywar przez sito do miski (miseczek) z mięsem. Miskę odstawiamy do wystygnięcia i wstawiamy do lodówki.
Dzięki czosnkowi i imbirowi, galareta ma bardziej wyrazisty smak, szczególnie jeśli rosół był drobiowy. Smacznego :)