Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wczoraj wieczorem przygotowałam to co tygryski lubią najbardziej czyli galaretę wieprzową inaczej zimne nóżki też lubicie ?
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2534
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 3037
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102018
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6400
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2534
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 3037
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102018
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6400
Składniki
Do dużego garnka wlać trzy litry wody, dodać umyte kolanka wieprzowe, nogi przednie wieprzowe, pokrojoną dowolnie marchew i korzeń pietruszki oraz ziela angielskie i liście laurowe, całość zagotować następnie zmniejszyć ogień zebrać powstałe szumowiny i gotować na jak najmniejszym ogniu tak aby tylko wywar pyrkotał do czasu aż mięso będzie odchodzić od kości. W trakcie gotowania doprawić do smaku przyprawą ziarenka smaku lub kto jaką woli
Gdy wywar z mięsem wieprzowym i warzywami gotował się już dobre trzy godziny na bardzo wolnym ogniu a mięso ładnie odchodzi od kości i pojawiła się na wierzchu wywaru taka jakby skórka wtedy dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, lekko zagotować. Wyjąć mięso aby ostygło a wywar przelać do salaterek, jak już mięso ostygło wtedy oskubać je oddzielając kości i kawałki wrzucać do przelanego wywaru z warzywami. Tak przygotowaną pozostawić do całkowitego ostygnięcia
Gdy już galareta przygotowana ostygła wstawić zimną do lodówki i pozostawić do dnia następnego aż stężeje. Galareta wyszła tak fajna że kroi się idealnie nożem bez żadnych przeszkód jest doprawiona w sam raz. Dobrze zrobiona i stężała galareta ma na wierzchu tłuszczyk a wywar jest przezroczysty jak łza
Taka przekąska jest idealna do chleba lub bułki, my najbardziej uwielbiamy z dodatkiem octu ale można również z dodatkiem cytryny kto jak lubi, moim zdaniem raczej nie wielu jest którzy nie lubią galarety wieprzowej czy drobiowej my wolimy wieprzową. Jeżeli ktoś woli można zrobić bez warzyw a nawet ulepszyć i dodać groszek z marchewką czy kukurydzę