Do góry

Przekąski Przepis na:

Galareta wieprzowa

Galareta wieprzowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 1097 Ocena: 7565

Dodano:

Odsłon: 2289

Wczoraj wieczorem przygotowałam to co tygryski lubią najbardziej czyli galaretę wieprzową inaczej zimne nóżki też lubicie ?

Składniki

  • 1 kg kolanek wieprzowych,
  • 2 kg nogi przednie wieprzowe,
  • 3 litry wody,
  • 3 liście laurowe,
  • 10 ziarenek ziela angielskiego,
  • 1,5 łyżki przyprawy ziarenka smaku,
  • 2 małe główki czosnku - 18 ząbków,
  • 1 średnia marchew,
  • 1 średni korzeń pietruszki
5-6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Galareta wieprzowa

Przygotowanie

  1. Do dużego garnka wlać trzy litry wody, dodać umyte kolanka wieprzowe, nogi przednie wieprzowe, pokrojoną dowolnie marchew i korzeń pietruszki oraz ziela angielskie i liście laurowe, całość zagotować następnie zmniejszyć ogień zebrać powstałe szumowiny i gotować na jak najmniejszym ogniu tak aby tylko wywar pyrkotał do czasu aż mięso będzie odchodzić od kości. W trakcie gotowania doprawić do smaku przyprawą ziarenka smaku lub kto jaką woli

  2. Gdy wywar z mięsem wieprzowym i warzywami gotował się już dobre trzy godziny na bardzo wolnym ogniu a mięso ładnie odchodzi od kości i pojawiła się na wierzchu wywaru taka jakby skórka wtedy dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, lekko zagotować. Wyjąć mięso aby ostygło a wywar przelać do salaterek, jak już mięso ostygło wtedy oskubać je oddzielając kości i kawałki wrzucać do przelanego wywaru z warzywami. Tak przygotowaną pozostawić do całkowitego ostygnięcia

  3. Gdy już galareta przygotowana ostygła wstawić zimną do lodówki i pozostawić do dnia następnego aż stężeje. Galareta wyszła tak fajna że kroi się idealnie nożem bez żadnych przeszkód jest doprawiona w sam raz. Dobrze zrobiona i stężała galareta ma na wierzchu tłuszczyk a wywar jest przezroczysty jak łza

  4. Taka przekąska jest idealna do chleba lub bułki, my najbardziej uwielbiamy z dodatkiem octu ale można również z dodatkiem cytryny kto jak lubi, moim zdaniem raczej nie wielu jest którzy nie lubią galarety wieprzowej czy drobiowej my wolimy wieprzową. Jeżeli ktoś woli można zrobić bez warzyw a nawet ulepszyć i dodać groszek z marchewką czy kukurydzę

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń