witam serdecznie dziś polecę wam pyszną galaretę wieprzową lubicie ?
Galareta wieprzowa
Składniki
- 1,722 kolanek wieprzowych,
- 1,030 nogi wieprzowe,
- 3 łyżki suszonej włoszczyzny,
- 2 łyżki przyprawy uniwersalnej,
- 4 liście laurowe,
- 15 ziarenek ziela angielskiego,
- 8 dużych ząbków czosnku,
- 1 płaska łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego,
- 2 litry wody
Składniki
- 1,722 kolanek wieprzowych,
- 1,030 nogi wieprzowe,
- 3 łyżki suszonej włoszczyzny,
- 2 łyżki przyprawy uniwersalnej,
- 4 liście laurowe,
- 15 ziarenek ziela angielskiego,
- 8 dużych ząbków czosnku,
- 1 płaska łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego,
- 2 litry wody

Etapy przygotowania
Gotowe kupione nogi i kolanka wieprzowe przełożyć do dużego garnka zalać wodą i wsypać suszoną włoszczyznę. Zagotować a następnie zmniejszyć ogień i na wolnym ogniu gotować przez dwie godziny

Gdy mięso jest już wystarczająco miękkie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę ziela oraz liście pogotować 5 minut a po tym czasie zdjąć z ognia i mięso z kośćmi przełożyć do jednej salaterki a wodę z mięsa w raz z warzywami do drugiej salaterki

Do wywaru dodać rozdrobione w dłoniach mięso zasypać czosnkiem niedźwiedzim i pozostawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu wstawić do lodówki

Zastygniętą galaretę można skropić przed podaniem octem lub cytryną a podawać ją z chlebem lub bułką

Przepis w Waszym wykonaniu (9)


Komentarze do przepisu (7)
Ostatnio komentowane przepisy


Lekki, delikatny i puszysty omlet z twarogiem. To idealne weekendowe śniadanie!
Odsłon: 50
Grecka sałatka ziemniaczana.
- Impreza
- Grill
- Do pracy
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 96
Ostatnio komentowane przepisy


Lekki, delikatny i puszysty omlet z twarogiem. To idealne weekendowe śniadanie!
Odsłon: 50
Grecka sałatka ziemniaczana.
- Impreza
- Grill
- Do pracy
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 96



Składniki
- 1,722 kolanek wieprzowych,
- 1,030 nogi wieprzowe,
- 3 łyżki suszonej włoszczyzny,
- 2 łyżki przyprawy uniwersalnej,
- 4 liście laurowe,
- 15 ziarenek ziela angielskiego,
- 8 dużych ząbków czosnku,
- 1 płaska łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego,
- 2 litry wody
Gotowe kupione nogi i kolanka wieprzowe przełożyć do dużego garnka zalać wodą i wsypać suszoną włoszczyznę. Zagotować a następnie zmniejszyć ogień i na wolnym ogniu gotować przez dwie godziny
Gdy mięso jest już wystarczająco miękkie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę ziela oraz liście pogotować 5 minut a po tym czasie zdjąć z ognia i mięso z kośćmi przełożyć do jednej salaterki a wodę z mięsa w raz z warzywami do drugiej salaterki
Do wywaru dodać rozdrobione w dłoniach mięso zasypać czosnkiem niedźwiedzim i pozostawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu wstawić do lodówki
Zastygniętą galaretę można skropić przed podaniem octem lub cytryną a podawać ją z chlebem lub bułką
Zawsze smakuje.
Pyszotka:)
Smakowita :)
Galareta palce lizać, ja pamiętam z domu galaretę tylko z nóżek wieprzowych i trochę gotowanego mięsa z rosołu dodanego. Taką galaretę pamiętam z domu.;)
Ja zajadam tylko z octem i to naszym polskim spirytusowym 😛 , uwielbiam 🤗