Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Galareta wieprzowa według przepisu mojej mamy. Taka galareta obowiązkowo u mnie musi być podana z octem jabłkowym lub octem winogronowym. Warto wiedzieć, że ocet spirytusowy jest zbyt mocny. Zazwyczaj zwykły ocet zabija smak całej przystawki jaką jest galareta wieprzowa. Oto sposób jak zrobić galaretę wieprzową.
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5220
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29582
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 205
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19164
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 906
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5220
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29582
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 205
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19164
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 906
Składniki
Nogi i golonka wieprzowa dokładnie myjemy, osuszamy , opalamy nad gazem z włosków i ponownie płuczemy w zimnej wodzie. Następnie wkładamy do garnka i zalewamy wodą tak by mięso było zakryte. ( u mnie około 2 litrów ). Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie , pieprz mielony , przeciśnięty przez praskę czosnek oraz obraną całą marchewkę. Całość oprowadzić do zagotowania, zdjąć wytworzone szumowiny i gotować na małym ogniu tak by tylko pyrkało. Gdy marchewka będzie miękka wyjąć i wystudzić. Pozostałość gotować aż mięso będzie miękkie i zacznie odchodzić od kości. Miękkie nóżki i golonkę wyjąc na talerz obrać od kości i pokroić razem ze skórą na małe kawałki. Wywar przecedzić do drugiego garnka przez sitko, doprawić do smaku pieprzem i solą. Marchewkę pokroić w plastry. Do czystego wywaru włożyć obrane pokrojone mięso oraz pokrojoną marchewkę i opcjonalnie dodać ugotowane pokrojone na kawałki mięso wieprzowe. Ponownie wstawić na gaz doprowadzić do zagotowania. Odlać 1/2 szklanki wywaru i rozpuścić w niej żelatynę. Całkowicie rozpuszczoną żelatynę połączyć z zawartością garnka. Dodać obrane listki natki pietruszki, przelać do naczynia żaroodpornego lub miski i odstawić do całkowitego stężenia.
Galareta gotowa do stężenia .
Galareta gotowa do podania.