Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Galareta wieprzowa według przepisu mojej mamy. Taka galareta obowiązkowo u mnie musi być podana z octem jabłkowym lub octem winogronowym. Warto wiedzieć, że ocet spirytusowy jest zbyt mocny. Zazwyczaj zwykły ocet zabija smak całej przystawki jaką jest galareta wieprzowa. Oto sposób jak zrobić galaretę wieprzową.
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1256
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 43
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1280
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 219
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1256
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 43
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1280
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 219
Składniki
Nogi i golonka wieprzowa dokładnie myjemy, osuszamy , opalamy nad gazem z włosków i ponownie płuczemy w zimnej wodzie. Następnie wkładamy do garnka i zalewamy wodą tak by mięso było zakryte. ( u mnie około 2 litrów ). Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie , pieprz mielony , przeciśnięty przez praskę czosnek oraz obraną całą marchewkę. Całość oprowadzić do zagotowania, zdjąć wytworzone szumowiny i gotować na małym ogniu tak by tylko pyrkało. Gdy marchewka będzie miękka wyjąć i wystudzić. Pozostałość gotować aż mięso będzie miękkie i zacznie odchodzić od kości. Miękkie nóżki i golonkę wyjąc na talerz obrać od kości i pokroić razem ze skórą na małe kawałki. Wywar przecedzić do drugiego garnka przez sitko, doprawić do smaku pieprzem i solą. Marchewkę pokroić w plastry. Do czystego wywaru włożyć obrane pokrojone mięso oraz pokrojoną marchewkę i opcjonalnie dodać ugotowane pokrojone na kawałki mięso wieprzowe. Ponownie wstawić na gaz doprowadzić do zagotowania. Odlać 1/2 szklanki wywaru i rozpuścić w niej żelatynę. Całkowicie rozpuszczoną żelatynę połączyć z zawartością garnka. Dodać obrane listki natki pietruszki, przelać do naczynia żaroodpornego lub miski i odstawić do całkowitego stężenia.
Galareta gotowa do stężenia .
Galareta gotowa do podania.