Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięsna galareta to klasyk polskiej kuchni, który często pojawia się na świątecznym stole. Przygotowanie tradycyjnych „zimnych nóżek” (z wieprzowiny, bez dodatku żelatyny) jest jednak dość czasochłonne. Dla osób, które nie mogą pozwolić sobie na długie przygotowania do świąt, świetną alternatywą jest galareta z kurczaka.
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 74
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 493
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1397
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1879
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 74
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 493
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1397
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1879
Składniki
Ugotuj jajka na twardo (8 minut od momentu zagotowania się wody) i obierz ze skorupek. Pokrój na plasterki albo ćwiartki. Pokrój też drobno paprykę, a od natki pietruszki oddziel pojedyncze listki.
Oczyść mięso z błonek i chrząstek, opłucz pod bieżącą wodą. Obierz marchewki, korzeń pietruszki i selera. Cebulę opal nad palnikiem. Umieść w garnku kurczaka, obrane warzywa, cebulę, kawałek pora, listki laurowe i ziele angielskie. Zalej zimną, lekko osoloną wodą. Zagotuj ją. Zmniejsz moc palnika do minimum i gotuj przez około 40 minut – aż mięso stanie się miękkie.
Przecedź bulion przez gazę (tak, by stał się klarowny). W gorącym bulionie rozpuść żelatynę. Pokrój marchewkę na plasterki, rozdrobnij kurczaka. Pozostałe składniki z wywaru wykorzystaj do innego celu. Kurczaka wymieszaj z bulionem. Bulion dopraw do smaku solą i pieprzem.