Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięsna galareta to klasyk polskiej kuchni, który często pojawia się na świątecznym stole. Przygotowanie tradycyjnych „zimnych nóżek” (z wieprzowiny, bez dodatku żelatyny) jest jednak dość czasochłonne. Dla osób, które nie mogą pozwolić sobie na długie przygotowania do świąt, świetną alternatywą jest galareta z kurczaka.
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4556
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 719
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 314
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14622
Babka kawowa to idealne ciasto na Wielkanoc, ale i na inne okazje. Jest przep...
Odsłon: 35
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4556
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 719
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 314
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14622
Babka kawowa to idealne ciasto na Wielkanoc, ale i na inne okazje. Jest przep...
Odsłon: 35
Składniki
Ugotuj jajka na twardo (8 minut od momentu zagotowania się wody) i obierz ze skorupek. Pokrój na plasterki albo ćwiartki. Pokrój też drobno paprykę, a od natki pietruszki oddziel pojedyncze listki.
Oczyść mięso z błonek i chrząstek, opłucz pod bieżącą wodą. Obierz marchewki, korzeń pietruszki i selera. Cebulę opal nad palnikiem. Umieść w garnku kurczaka, obrane warzywa, cebulę, kawałek pora, listki laurowe i ziele angielskie. Zalej zimną, lekko osoloną wodą. Zagotuj ją. Zmniejsz moc palnika do minimum i gotuj przez około 40 minut – aż mięso stanie się miękkie.
Przecedź bulion przez gazę (tak, by stał się klarowny). W gorącym bulionie rozpuść żelatynę. Pokrój marchewkę na plasterki, rozdrobnij kurczaka. Pozostałe składniki z wywaru wykorzystaj do innego celu. Kurczaka wymieszaj z bulionem. Bulion dopraw do smaku solą i pieprzem.