Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Galareta z kury z dużą ilością warzyw.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3738
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2067
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5504
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5528
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3738
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2067
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5504
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5528
Składniki
Wymytą, oczyszczoną połowę kury wkładamy do garnka. Seler, pietruszkę i marchew obieramy ze skórki, myjemy, wkładamy do garnka. Nać selera, lubczyk, por płuczemy i też wkładamy do garnka. Całość zalewamy wodą i zagotowujemy, dodajemy 1 łyżeczkę soli i na wolnym ogniu niech sobie pyrka z 2-3 godziny. Pół godziny przed zakończeniem gotowania dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, doprawiamy pieprzem i w razie potrzeby solą. Wyjmujemy ugotowane mięso, obieramy je z kości. Mięso i warzywa kroimy w większe kawałki. W gorącym rosole rozpuszczamy żelatynę według instrukcji na opakowaniu. Do garnka wkładamy pokrojone mięso z warzywami, wlewamy rozpuszczoną żelatynę, mieszamy i wymieszany rosół z żelatyną wlewamy do większej miski, studzimy. Po ostudzeniu wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Stężałą galaretę wyjmujemy na talerz, kroimy w kawałki i podajemy z cytryną lub octem. Smacznego!!!