Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Galareta z golonki i nóżek wieprzowych, zimne nóżki. Galareta wyszła bardzo smaczna :)
miska, nóż, garnek, pojemniczki,
To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35639
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1189
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1750
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 5973
To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35639
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1189
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1750
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 5973
Składniki
Wymyte i oczyszczone nóżki wieprzowe przekrojone wzdłuż, kolanka, kość z golonki i mięso z golonki zalewamy wodą i zagotowujemy, gotujemy kilka minut aż powstaną szumowiny. Jak powstaną szumowiny to całą zawartość garnka wylewamy do zlewozmywaka. Mięso, nóżki, kolanka bardzo dokładnie myjemy z szumowin i ponownie wkładamy do wymytego garnka i zalewamy wodą do zakrycia mięs. Gotujemy 4 godziny do momentu aż mięsa będą odchodzić od kości. Podczas gotowania dodajemy sól do smaku, pieprz ziołowy, majeranek, suszony czosnek, domową pastę rosołową, liść laurowy mielony i ziele angielskie mielone. Ugotowane mięsa wyjmujemy z garnka do większej miski i studzimy. Ostudzone mięsa oddzielamy od kości, kroimy drobniej, umieszczamy w wcześniej przygotowanych pojemnikach i zalewamy wywarem. Ostudzone pojemniki z galaretą przykrywamy i wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc. Gotową galaretę podajemy jako zimną przystawkę z octem jabłkowym lub cytryną. Smacznego !!!