Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Galaretka wielkanocna to tradycyjna przekąska na zimno, która nie tylko świetnie smakuje, ale również wygląda.
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666319
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 124
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 633
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5786
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 993
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 266
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666319
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 124
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 633
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5786
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 993
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 266
Składniki
Jajka ugotuj na twardo. Nóżki cielęce i wieprzowe umyj pod bieżącą wodą. Przełóż je do garnka. Osobno podgrzej wodę, aby była wrząca (około 1,5 litra). Zalej wrzątkiem nóżki, zagotuj i zostaw tak na około 10 minut. Cebulę, marchewki i pietruszkę obierz. Dodaj do gotujących się nóżek. Posól delikatnie i gotuj na niewielkim wolnym ogniu. Kiedy mięso będzie miękkie, posól ponownie i wyłącz grzanie.
Poczekaj aż wywar delikatnie przestygnie. Wtedy wyciągnij mięso i oddziel je od kości. Drobno pokrój. Z marchewek wytnij okręgi albo kwiatki, jeśli chcesz nadać dekoracyjnego wyglądu galaretce wielkanocnej. Pietruszkę posiekaj drobno. Jajka pokrój w plastry.
Przygotuj średniej wielkości półmisek. Na spodzie ułóż plasterki jajek, porcje mięsa i pietruszkę. Podgrzej wywar razem z kulkami ziela angielskiego, pieprzem i liściem laurowym, a następnie odcedź go i wlej na półmisek. Włóż do lodówki.