Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Galaretka wielkanocna to tradycyjna przekąska na zimno, która nie tylko świetnie smakuje, ale również wygląda.
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1567
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1329
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1387
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1327
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1567
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1329
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1387
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1327
Składniki
Jajka ugotuj na twardo. Nóżki cielęce i wieprzowe umyj pod bieżącą wodą. Przełóż je do garnka. Osobno podgrzej wodę, aby była wrząca (około 1,5 litra). Zalej wrzątkiem nóżki, zagotuj i zostaw tak na około 10 minut. Cebulę, marchewki i pietruszkę obierz. Dodaj do gotujących się nóżek. Posól delikatnie i gotuj na niewielkim wolnym ogniu. Kiedy mięso będzie miękkie, posól ponownie i wyłącz grzanie.
Poczekaj aż wywar delikatnie przestygnie. Wtedy wyciągnij mięso i oddziel je od kości. Drobno pokrój. Z marchewek wytnij okręgi albo kwiatki, jeśli chcesz nadać dekoracyjnego wyglądu galaretce wielkanocnej. Pietruszkę posiekaj drobno. Jajka pokrój w plastry.
Przygotuj średniej wielkości półmisek. Na spodzie ułóż plasterki jajek, porcje mięsa i pietruszkę. Podgrzej wywar razem z kulkami ziela angielskiego, pieprzem i liściem laurowym, a następnie odcedź go i wlej na półmisek. Włóż do lodówki.