Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 125 Ocena: 4377
Dodano: 24.01.2018
Odsłon: 28048
3-4 os. | > 60 min | łatwe | przystępne |
Uwielbiam mięsne galaretki więc ucieszyłem się gdy w planach kulinarnych eksperymentów mojej żony znalazła się galaretka z kurczakiem. Delikatna i można nawet napisać dietetyczna. Przepis na galaretkę z kurczaka na około 6 porcji.
Z warzyw i kurczaka gotujemy z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i czosnku bulion drobiowy. Bulion doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wyjmujemy zawartość z garnka i ostudzony ale ciepły bulion mieszamy z żelatyną w proporcjach 6 łyżeczek na 0,75 litra bulionu.
Pierś kurczaka kroimy kostkę. Warzywa w plasterki, kostkę lub rozdrabniamy widelcem. Przelane zimną wodą salaterki wypełniamy warzywami, kukurydzą, groszkiem, mięsem i zieloną pietruszką. Można je tak jak my układać symetrycznie warstwami albo całość po prostu wymieszać i nakładać odpowiednie porcje. Salaterki zalewamy bulionem i odstawiamy do lodówki.
Na drugi dzień wystarczy miseczkę obrócić na talerzu, delikatnie postukać w boki i dno. Pyszna galaretka z kurczaka jest gotowa do konsumpcji z cytryną, octem winnym lub najzwyklejszym octem spirytusowym.
Pod wpisem link do naszego nowego bloga, który powolutku się rozkręca. Sporo nowych przepisów ale odświeżamy także stare.
Zapraszamy
Na skróty
Komentarze do przepisu (5)

GREGORHSPEED 24 stycznia 2018Zgłoś do usunięcia
Szkoda zjadać takie piękno <3 Pyszne cudo <3 Odpowiedzi: 1 ▼3 Kto głosował? | Odpowiedz

Nevermore 24 stycznia 2018Zgłoś do usunięcia
Klasyka :) Robimy takie galaretki od lat i zawsze super smakują, a co roku delikatnie modyfikujemy smak :D Odpowiedzi: 2 ▼4 Kto głosował? | Odpowiedz