Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonała galaretka z kurczaka. Lekka i smaczna.
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 11826
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4058
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42871
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 485
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 349
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 434
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 11826
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4058
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42871
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 485
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 349
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 434
Składniki
Uwielbiam mięsne galaretki więc ucieszyłem się gdy w planach kulinarnych eksperymentów mojej żony znalazła się galaretka z kurczakiem. Delikatna i można nawet napisać dietetyczna. Przepis na galaretkę z kurczaka na około 6 porcji.
Z warzyw i kurczaka gotujemy z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i czosnku bulion drobiowy. Bulion doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wyjmujemy zawartość z garnka i ostudzony ale ciepły bulion mieszamy z żelatyną w proporcjach 6 łyżeczek na 0,75 litra bulionu.
Pierś kurczaka kroimy kostkę. Warzywa w plasterki, kostkę lub rozdrabniamy widelcem. Przelane zimną wodą salaterki wypełniamy warzywami, kukurydzą, groszkiem, mięsem i zieloną pietruszką. Można je tak jak my układać symetrycznie warstwami albo całość po prostu wymieszać i nakładać odpowiednie porcje. Salaterki zalewamy bulionem i odstawiamy do lodówki.
Na drugi dzień wystarczy miseczkę obrócić na talerzu, delikatnie postukać w boki i dno. Pyszna galaretka z kurczaka jest gotowa do konsumpcji z cytryną, octem winnym lub najzwyklejszym octem spirytusowym. Pod wpisem link do naszego nowego bloga, który powolutku się rozkręca. Sporo nowych przepisów ale odświeżamy także stare. Zapraszamy