Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to warzywna galareta zrobiona w formie głowy klauna.
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7913
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1201
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13689
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7913
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1201
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13689
Składniki
Zalewa octowa z żelatyną: Zagotowujemy 400 ml wody z 50 ml jabłkowego octu i 2 łyżkami majonezu. Dodajemy sól i cukier do smaku. Do zagotowanej zalewy dodajemy żelatynę i mieszamy do jej rozpuszczenia, studzimy.
Wykonanie galarety: W formie układamy według swego gustu warzywa, stopniowo zalewamy ostudzoną zalewą, chłodzimy, zalewamy 3-4 warstwy, każdą osobno chłodzimy w lodówce. Warstwy stopniowo zalewamy po to żeby warzywa nie podniosły się do góry. Gdy całą formę zalejemy, wstawiamy ją do lodówki do zastygnięcia. Przed wyjęciem z formy, spód formy zanurzamy na kilka sekund w gorącej wodzie. Galaretę wyjmujemy na półmisek, dekorujemy sałatą i plasterkami cytryny. Smacznego!!!