Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Galaretki w kształcie jajek na Wielkanoc to bardzo efektowny wariant zimnych nóżek. Pięknie prezentują się na świątecznym stole!
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 516
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 292
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9784
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1146
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4503
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 516
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 292
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9784
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1146
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4503
Składniki
Zrób skorupkach jajek (u ich podstawy) otworu o średnicy około 1 cm. Uważaj, by skorupki przy tym nie popękały. Przez otwory wylej zawartość jajek do miski i przygotuj z nich ciasto albo jajecznicę. Skorupki sparz wrzącą wodą z dodatkiem sody oczyszczonej. Następnie ostrożnie usuń (z pomocą małej łyżeczki) błonki z ich wnętrza. Ułóż tak przygotowane skorupki otworami do góry (najlepiej w pojemniku na jajka).
Opłucz filet z kurczaka, oczyść z błonek i chrząstek. Włóż do zimnej wody. Do wody włóż także obrane warzywa korzeniowe, kawałek pora, opaloną nad palnikiem cebulę oraz listki laurowe i ziele angielskie. Zagotuj wodę. Gotuj na wolnym ogniu przez około 40 minut – do miękkości kurczaka. Pod koniec gotowania dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wyłów mięso i marchewki. Resztę warzyw wykorzystaj do innych celów (np. do sałatki). Uzyskany bulion przecedź przez gazę (ma stać się klarowny). Połącz gorący bulion (powinno być go około 400 ml) z żelatyną i dokładnie wymieszaj. Pokrój drobno kurczaka i marchewkę. Opłucz groszek z zalewy.
Do każdej ze skorupek włóż po kilka kosteczek kurczaka i marchewki oraz kilka ziarenek groszku – mniej więcej do 2/3 wysokości skorupki. Nalej do skorupek bulion z żelatyną (do pełna). Tak przygotowane galaretki wstaw do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie ostrożnie zdejmij z nich skorupki.