Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjny galat z kurczaka to danie idealne na każde święta czy na spotkania rodzinne. Często gości na polskich stołach, ponieważ jest prosty do przygotowania. Idealny sposób na wykorzystanie niedzielnego rosołu lub mięsa, na którym został przygotowany. Przepis pochodzi z zeszytu mojej mamy. Pysznie, prosto i fit :-)
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 306
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1432
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 434
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 1139
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 306
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1432
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 434
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 1139
Składniki
Do garnka wlać wodę, dodać mięso z kurczaka, garnek przykryć przykrywką i zagotować. Gdy woda się zagotuje usunąć szumowiny. Następnie do garnka dodać umyty korzeń pietruszki i selera, kawałek pora, ziele angielskie, liście laurowe, ziarenka pieprzu oraz sól. Wszystko delikatnie przemieszać i ponownie przykryć garnek przykrywką. Bulion doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć moc palnika, tak żeby bulion tylko mrugał. Gotować tak przez 30 minut. Po tym czasie do garnka dołożyć obrane i umyte marchewki. Garnek przykryć przykrywką i gotować bulion przez 25 minut.
Po tym czasie odcedzić bulion. W razie potrzeby uzupełnić bulion wodą, tak żeby był 1 litr gorącego wywaru. Do wywaru wsypać żelatynę, wymieszać tak, żeby żelatyna całkowicie się rozpuściła. Marchewki ostudzić i pokroić w grubsze plasterki. Jajka ugotować na twardo i pokroić w grubsze plasterki. Kukurydzę odcedzić. Gałązki natki pietruszki umyć i osuszyć. Mięso ostudzić i podzielić na mniejsze kawałki. Pora umyć i pokroić w cieńsze plasterki.
Przygotować salaterki (u mnie 4 salaterki o pojemności 400 ml), układać warstwami, na dno każdej z salaterek położyć plasterek pora i jajka, gałązkę natki pietruszki. Następnie ułożyć mięso, plasterki marchewki, łyżkę kukurydzy. Na koniec wlać przestudzony bulion z żelatyną. Salaterki z galatem z kurczaka włożyć do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc. Gotowy galat z kurczaka wyciągnąć z salaterek, podawać na talerzu w towarzystwie octu lub plasterka cytryny. Smacznego!