Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyka na polskiego stołu, czyli ryba po grecku. Podawana zawsze w Wigilie i bardzo często przy różnego rodzaju uroczystościach rodzinnych. Co z Grecją ma wspólnego tego nie wiedzą nawet najstarsi kucharze. Chyba nie ma to większego znaczenia, bo jest to pozycja obowiązkowa w wielu polskich domach. To ryba przełożona duszonymi warzywami, idealna zarówno na ciepło, jak i na zimno, a najlepsza następnego dnia. Z przepisem nie ma co kombinować..sprawdzony od pokoleń..w prostocie cały urok..Wiecej przepisow na www.lapsmak.pl zapraszam gorąco !!
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 80
Smaczna i prosta sałatka do pracy lub inną okazję.
Odsłon: 72
Szybka i smaczna przekąska na Andrzejki lub inne imprezy .
Odsłon: 57
Polecam. Dobry farsz z sera i pieczonych ziemniaków. Ciasto na pierogi najl...
Odsłon: 715
idealna zupa na rodzinny obiad, treściwa i pyszna
Odsłon: 27
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 80
Smaczna i prosta sałatka do pracy lub inną okazję.
Odsłon: 72
Szybka i smaczna przekąska na Andrzejki lub inne imprezy .
Odsłon: 57
Polecam. Dobry farsz z sera i pieczonych ziemniaków. Ciasto na pierogi najl...
Odsłon: 715
idealna zupa na rodzinny obiad, treściwa i pyszna
Odsłon: 27
Składniki
Genialnie prosta ryba po grecku - tradycyjny przepis Ilość porcji 6 Klasyka na polskiego stołu, czyli ryba po grecku. Podawana zawsze w Wigilie i bardzo często przy różnego rodzaju uroczystościach rodzinnych. Co z Grecją ma wspólnego tego nie wiedzą nawet najstarsi kucharze. Chyba nie ma to większego znaczenia, bo jest to pozycja obowiązkowa w wielu polskich domach. To ryba przełożona duszonymi warzywami, idealna zarówno na ciepło, jak i na zimno, a najlepsza następnego dnia. Z przepisem nie ma co kombinować..sprawdzony od pokoleń..w prostocie cały urok.. Napisz opinięZapisz przepisDrukuj Całkowity czas1 hr 30 min Sposób przyrządzenia Ryby rozmrażamy i bardzo dokładnie osuszamy papierowymi ręcznikami. Kroimy na kawałki, kropimy sokiem z cytryny oraz posypujemy solą, pieprzem, odładamy na talerzu na około 20 minut. Nastepnie delikatnie panierujemy nasze ryby, czyli obtaczamy najpierw w rozbitych jajkach a następnie w wymieszanych razem mące i bułce tartej i smażymy małymi partiami na złoto na mocno rozgrzanym oleju. Na petelnie po smażeniu ryb dolewamy odrobinę oleju, dodajemy rozgnieciony czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę. W międzyczasie zanim cebula się zeszkli ścieramy marchewkę i seler na tarce do jarzyn o grubych oczkach. Dodajemy starte warzywa do zeszklonej cebuli i dusimy pod przykryciem przez około 15 minut. Następnie dodajemy pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy, całość dokładnie mieszamy i po 5-10 minutach zalewamy przegotowaną wodą. Gotujemy pod przykryciem kolejne przez 15 - 20 minut w międzyczasie dodając liść laurowy,ziele angielskie, zioła prowansalskie, cukier oraz odrobinę Worcestershire sosu, pod koniec dodajemy suszoną paprykę głownie dla uzyskania ładnego koloru. Przyprawiamy sos do smaku solą oraz pieprzem. Gorące warzywa układamy na usmażonej rybie. Najlepiej jest schlodzić naszą potrawę w lodówce, jeśli przygotujemy ją z wyprzedzeniem nasza potrawa nabierze smaku. Przed podaniem dekorujemy groszkiem zielonym lub natką pietruszki. Porada Spokojnie możemy pominąć proces panierowania ryby i usmażyć ją tak jak jest. Możemy dodawać do sosu rózne warzywa np. pietruszkę, biała częśc pora czy świeżą paprykę, najważniejsze jednak by dominowały marchewka i seler. Naszą rybę możemy podawać również w głebokim naczyniu wielowarstwowo, przekładając na przemian warstwę rybą i warzywną.