Do góry

Przekąski Przepis na:

Genialnie prosta ryba po grecku – tradycyjny przepis

Genialnie prosta ryba po grecku – tradycyjny przepis

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 872

Dodano:

Odsłon: 14514

Klasyka na polskiego stołu, czyli ryba po grecku. Podawana zawsze w Wigilie i bardzo często przy różnego rodzaju uroczystościach rodzinnych. Co z Grecją ma wspólnego tego nie wiedzą nawet najstarsi kucharze. Chyba nie ma to większego znaczenia, bo jest to pozycja obowiązkowa w wielu polskich domach. To ryba przełożona duszonymi warzywami, idealna zarówno na ciepło, jak i na zimno, a najlepsza następnego dnia. Z przepisem nie ma co kombinować..sprawdzony od pokoleń..w prostocie cały urok..Wiecej przepisow na www.lapsmak.pl zapraszam gorąco !!

Składniki

  • 800 g filetów białej ryby (np. dorsza, morszczuka, mintaja), mrożonego lub świeżego
  • 7-10 średnich marchewek
  • 1 średni seler
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1l przegotowanej wody
  • 4 ziela angielskie
  • 3 listeki laurowe
  • 1 puszka pomidorów w zalewie
  • 1 łyżka cukru
  • po 1/2 łyżeczki: bazylii, oregano lub mieszanki ziół prowansalskich
  • 1 mały słoiczek (100 g) koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • odrobina Worcestershire sosu (opcjonalnie)
  • sól oraz pieprz do smaku
  • sok z 1/2 cytryny
  • olej roślinny do smażenia, np.słonecznikowy
  • 2 jajka
  • 100g mąki
  • 100g bułki tartej
  • groszek zielony lub natka pietruszki do dekoracji
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Genialnie prosta ryba po grecku - tradycyjny przepis
    Ilość porcji 6
    Klasyka na polskiego stołu, czyli ryba po grecku. Podawana zawsze w Wigilie i bardzo często przy różnego rodzaju uroczystościach rodzinnych. Co z Grecją ma wspólnego tego nie wiedzą nawet najstarsi kucharze. Chyba nie ma to większego znaczenia, bo jest to pozycja obowiązkowa w wielu polskich domach. To ryba przełożona duszonymi warzywami, idealna zarówno na ciepło, jak i na zimno, a najlepsza następnego dnia. Z przepisem nie ma co kombinować..sprawdzony od pokoleń..w prostocie cały urok..
    Napisz opinięZapisz przepisDrukuj
    Całkowity czas1 hr 30 min

    Sposób przyrządzenia
    Ryby rozmrażamy i bardzo dokładnie osuszamy papierowymi ręcznikami. Kroimy na kawałki, kropimy sokiem z cytryny oraz posypujemy solą, pieprzem, odładamy na talerzu na około 20 minut.
    Nastepnie delikatnie panierujemy nasze ryby, czyli obtaczamy najpierw w rozbitych jajkach a następnie w wymieszanych razem mące i bułce tartej i smażymy małymi partiami na złoto na mocno rozgrzanym oleju. Na petelnie po smażeniu ryb dolewamy odrobinę oleju, dodajemy rozgnieciony czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę. W międzyczasie zanim cebula się zeszkli ścieramy marchewkę i seler na tarce do jarzyn o grubych oczkach. Dodajemy starte warzywa do zeszklonej cebuli i dusimy pod przykryciem przez około 15 minut. Następnie dodajemy pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy, całość dokładnie mieszamy i po 5-10 minutach zalewamy przegotowaną wodą. Gotujemy pod przykryciem kolejne przez 15 - 20 minut w międzyczasie dodając liść laurowy,ziele angielskie, zioła prowansalskie, cukier oraz odrobinę Worcestershire sosu, pod koniec dodajemy suszoną paprykę głownie dla uzyskania ładnego koloru. Przyprawiamy sos do smaku solą oraz pieprzem.
    Gorące warzywa układamy na usmażonej rybie.
    Najlepiej jest schlodzić naszą potrawę w lodówce, jeśli przygotujemy ją z wyprzedzeniem nasza potrawa nabierze smaku. Przed podaniem dekorujemy groszkiem zielonym lub natką pietruszki.
    Porada
    Spokojnie możemy pominąć proces panierowania ryby i usmażyć ją tak jak jest.
    Możemy dodawać do sosu rózne warzywa np. pietruszkę, biała częśc pora czy świeżą paprykę, najważniejsze jednak by dominowały marchewka i seler.
    Naszą rybę możemy podawać również w głebokim naczyniu wielowarstwowo, przekładając na przemian warstwę rybą i warzywną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń