Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Przekąski
  • Genialnie prosta ryba po grecku – tradycyjny przepis
  • Przekąski
  • Przepis na

Genialnie prosta ryba po grecku – tradycyjny przepis

23.09.2015 Odsłon: 16176
5.0 (119 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
5-6 osób
5-6 os.
lapsmak
lapsmak

Klasyka na polskiego stołu, czyli ryba po grecku. Podawana zawsze w Wigilie i bardzo często przy różnego rodzaju uroczystościach rodzinnych. Co z Grecją ma wspólnego tego nie wiedzą nawet najstarsi kucharze. Chyba nie ma to większego znaczenia, bo jest to pozycja obowiązkowa w wielu polskich domach. To ryba przełożona duszonymi warzywami, idealna zarówno na ciepło, jak i na zimno, a najlepsza następnego dnia. Z przepisem nie ma co kombinować..sprawdzony od pokoleń..w prostocie cały urok..Wiecej przepisow na www.lapsmak.pl zapraszam gorąco !!

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (2)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

zapiekanka makaronowa

Dania główne zapiekanka makaronowa

Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...

  • Do pracy
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Wegetariańskie
  • Makaron
  • Penne
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Przyprawy
  • Makarony
  • Zapiekanki
  • Makaronowe

Odsłon: 57

do 60 min 60 min
1
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Filet drobiowy w porach

Dania główne Filet drobiowy w porach

Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.

  • Wielkanoc
  • Grill
  • Warzywa
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy

Odsłon: 9308

> 60 min >60 min
16
DomowaPiwniczka
DomowaPiwniczka
Dania główne

zielone spaghetti z sosem bolońskim (wstążki z tapioki bez glutenu)

Dania główne zielone spaghetti z sosem bolońskim (wstążki z tapioki bez glutenu)

szybkie spaghetti w trochę innym wydaniu :)

  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Bez glutenu
  • Ryż
  • Makaron
  • Spaghetti
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Przyprawy
  • Makarony

Odsłon: 973

do 30 min 30 min
5
Docherro
Docherro
Ciasta

Ciasto bajaderka.

Ciasta Ciasto bajaderka.

Przepis ze starego zeszytu,w czasach PRL-u to ciasto miało branie,polecam pow...

  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta
  • Dżemy

Odsłon: 10054

> 60 min >60 min
20
fafiatko
fafiatko
Dania główne

Winny królik

Dania główne Winny królik

Jedna z najsmaczniejszych metod na królika!

  • Warzywa
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Rozmaryn

Odsłon: 3484

do 30 min 30 min
19
bozena1960
bozena1960
Dania główne

Królik w sosie śmietankowo - pieczarkowym

Dania główne Królik w sosie śmietankowo - pieczarkowym

Zaserwowałam mojej rodzince królika w sosie śmietankowo - pieczarkowym. Mięso...

  • Impreza
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Mięso
  • Grzyby
  • Przyprawy

Odsłon: 1132

> 60 min >60 min
22
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

zapiekanka makaronowa

Dania główne zapiekanka makaronowa

Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...

  • Do pracy
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Wegetariańskie
  • Makaron
  • Penne
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Przyprawy
  • Makarony
  • Zapiekanki
  • Makaronowe

Odsłon: 57

do 60 min 60 min
1
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Filet drobiowy w porach

Dania główne Filet drobiowy w porach

Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.

  • Wielkanoc
  • Grill
  • Warzywa
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy

Odsłon: 9308

> 60 min >60 min
16
DomowaPiwniczka
DomowaPiwniczka
Dania główne

zielone spaghetti z sosem bolońskim (wstążki z tapioki bez glutenu)

Dania główne zielone spaghetti z sosem bolońskim (wstążki z tapioki bez glutenu)

szybkie spaghetti w trochę innym wydaniu :)

  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Bez glutenu
  • Ryż
  • Makaron
  • Spaghetti
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Przyprawy
  • Makarony

Odsłon: 973

do 30 min 30 min
5
Docherro
Docherro
Ciasta

Ciasto bajaderka.

Ciasta Ciasto bajaderka.

Przepis ze starego zeszytu,w czasach PRL-u to ciasto miało branie,polecam pow...

  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta
  • Dżemy

Odsłon: 10054

> 60 min >60 min
20
fafiatko
fafiatko
Dania główne

Winny królik

Dania główne Winny królik

Jedna z najsmaczniejszych metod na królika!

  • Warzywa
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Rozmaryn

Odsłon: 3484

do 30 min 30 min
19
bozena1960
bozena1960
Dania główne

Królik w sosie śmietankowo - pieczarkowym

Dania główne Królik w sosie śmietankowo - pieczarkowym

Zaserwowałam mojej rodzince królika w sosie śmietankowo - pieczarkowym. Mięso...

  • Impreza
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Mięso
  • Grzyby
  • Przyprawy

Odsłon: 1132

> 60 min >60 min
22
Smaker
REKLAMA
Smaker
Przekąski
Smaker
Genialnie prosta ryba po grecku – tradycyjny przepis
Autor:
lapsmak
> 60 min
5-6 osób

Składniki

  • 800 g filetów białej ryby (np. dorsza, morszczuka, mintaja), mrożonego lub świeżego
  • 7-10 średnich marchewek
  • 1 średni seler
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1l przegotowanej wody
  • 4 ziela angielskie
  • 3 listeki laurowe
  • 1 puszka pomidorów w zalewie
  • 1 łyżka cukru
  • po 1/2 łyżeczki: bazylii, oregano lub mieszanki ziół prowansalskich
  • 1 mały słoiczek (100 g) koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • odrobina Worcestershire sosu (opcjonalnie)
  • sól oraz pieprz do smaku
  • sok z 1/2 cytryny
  • olej roślinny do smażenia, np.słonecznikowy
  • 2 jajka
  • 100g mąki
  • 100g bułki tartej
  • groszek zielony lub natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania:
1

Genialnie prosta ryba po grecku - tradycyjny przepis Ilość porcji 6 Klasyka na polskiego stołu, czyli ryba po grecku. Podawana zawsze w Wigilie i bardzo często przy różnego rodzaju uroczystościach rodzinnych. Co z Grecją ma wspólnego tego nie wiedzą nawet najstarsi kucharze. Chyba nie ma to większego znaczenia, bo jest to pozycja obowiązkowa w wielu polskich domach. To ryba przełożona duszonymi warzywami, idealna zarówno na ciepło, jak i na zimno, a najlepsza następnego dnia. Z przepisem nie ma co kombinować..sprawdzony od pokoleń..w prostocie cały urok.. Napisz opinięZapisz przepisDrukuj Całkowity czas1 hr 30 min Sposób przyrządzenia Ryby rozmrażamy i bardzo dokładnie osuszamy papierowymi ręcznikami. Kroimy na kawałki, kropimy sokiem z cytryny oraz posypujemy solą, pieprzem, odładamy na talerzu na około 20 minut. Nastepnie delikatnie panierujemy nasze ryby, czyli obtaczamy najpierw w rozbitych jajkach a następnie w wymieszanych razem mące i bułce tartej i smażymy małymi partiami na złoto na mocno rozgrzanym oleju. Na petelnie po smażeniu ryb dolewamy odrobinę oleju, dodajemy rozgnieciony czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę. W międzyczasie zanim cebula się zeszkli ścieramy marchewkę i seler na tarce do jarzyn o grubych oczkach. Dodajemy starte warzywa do zeszklonej cebuli i dusimy pod przykryciem przez około 15 minut. Następnie dodajemy pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy, całość dokładnie mieszamy i po 5-10 minutach zalewamy przegotowaną wodą. Gotujemy pod przykryciem kolejne przez 15 - 20 minut w międzyczasie dodając liść laurowy,ziele angielskie, zioła prowansalskie, cukier oraz odrobinę Worcestershire sosu, pod koniec dodajemy suszoną paprykę głownie dla uzyskania ładnego koloru. Przyprawiamy sos do smaku solą oraz pieprzem. Gorące warzywa układamy na usmażonej rybie. Najlepiej jest schlodzić naszą potrawę w lodówce, jeśli przygotujemy ją z wyprzedzeniem nasza potrawa nabierze smaku. Przed podaniem dekorujemy groszkiem zielonym lub natką pietruszki. Porada Spokojnie możemy pominąć proces panierowania ryby i usmażyć ją tak jak jest. Możemy dodawać do sosu rózne warzywa np. pietruszkę, biała częśc pora czy świeżą paprykę, najważniejsze jednak by dominowały marchewka i seler. Naszą rybę możemy podawać również w głebokim naczyniu wielowarstwowo, przekładając na przemian warstwę rybą i warzywną.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki