Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nietypowy przepis na chrupiące gofry. Od tradycyjnego różni się dodatkiem kaszy manny i brakiem jajek. W przepisie sięgnęliśmy po mleko, jednak z powodzeniem możesz zastąpić je ciepłą wodą. Pamiętaj, aby płyn wlewać porcjami, cały czas mieszając i obserwując konsystencję ciasta – powinno być rzadsze od tradycyjnego. Gofry możesz zaserwować z ulubioną konfiturą, świeżymi owocami lub klasycznie z bitą śmietaną.
To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35598
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1176
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1747
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 5938
To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35598
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1176
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1747
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 5938
Składniki
Mleko podgrzej na małym ogniu, gdy będzie ciepłe, zdejmij z palnika i odstaw.
W dużej misce połącz ze sobą kaszę, mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Następnie wlej olej i dokładnie wymieszaj. Gdy masa będzie wyglądać jak okruszki, zacznij stopniowo dolewać ciepłe mleko. Cały czas mieszając, sprawdzaj, czy dodałeś odpowiednią ilość mleka.
Gdy ciasto zrobi się rzadkie, bardziej lejące od tradycyjnego to znak, że jest idealne. Wówczas odstaw je na 5 minut – w tym czasie kasza manna wchłonie nadmiar płynu.
Rozgrzej i natłuść olejem gofrownicę. Za pomocą chochelki wylewaj porcje ciasta i piecz do zarumienienia, około 3-4 minut.
W zależności od mocy gofrownicy czas pieczenia może się różnić.