Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gołąbki w liściach winogron to danie kuchni śródziemnomorskiej, bliskowschodniej i bałkańskiej, które cechuje się farszem z ryżu, mięsa (w wersji wegetariańskiej pomija się ten składnik) i ziół, zawiniętym w owocowe liście. Nazywane są dolmades i mają charakterystyczny, lekko kwaskowaty smak, który idealnie komponuje się z aromatycznym nadzieniem. Mogą być podawane na ciepło, choć znacznie częściej serwuje się je na zimno jako przystawkę.
Nie ma chyba osoby, która nigdy nie skosztowałaby klasycznych gołąbków z kapusty włoskiej lub zwykłej, białej. W smaku są dość stonowane, oprószone zazwyczaj wyłącznie solą i pieprzem. Z kolei dolmades pozwalają odkryć nowe smaki i techniki kulinarne. Danie jest wyjątkowo smaczne, a jego unikalny charakter sprawia, że idealnie nadaje się na specjalne okazje, uroczyste kolacje lub przy podejmowaniu ważniejszych gości. Przygotowuje się je bardzo podobnie, ale należy pamiętać o kilku wskazówkach, dzięki którym już za pierwszym razem uzyskasz niesamowity efekt.
Liście winogron najłatwiej kupić już przygotowane do użycia, w słoikach, zalane solanką. Znajdziesz je z pewnością w sklepach z żywnością orientalną lub na działach z produktami świata w supermarketach. Możesz użyć również świeżych liści, ale należy je najpierw sparzyć we wrzątku przez kilka minut, aby stały się miękkie i elastyczne. Te świeże mają mocniejszy smak, który może być dla niektórych zbyt intensywny. Najlepsze są młode, jasne i delikatne liście; powinny być gładkie i nieuszkodzone. Ważne, aby przed użyciem dokładnie je wypłukać i osuszyć, a następnie usunąć twarde ogonki.
W przepisie sugerowany jest ryż Arborio, który dobrze wchłania płyny i ma kremową konsystencję, idealnie łącząc ze sobą wszystkie składniki farszu. Można również użyć ryżu do risotto, takiego jak Carnaroli. Ważne, aby nie używać najpopularniejszego ryżu parboiled, gdyż nie wchłonie on odpowiednio smaków z wody i przypraw.
Gotując klasyczne gołąbki, bardzo często dodaje się do farszu już ugotowany ryż. W tej wersji przepisu zarówno ryż, jak i mięso (jeśli z niego korzystasz) należy wymieszać na surowo. Ryż w trakcie gotowania będzie wchłaniał wszystkie smaki i stanie się aromatyczny. Podsmażone cebula i czosnek zapewniają niesamowity aromat. Możesz też zamienić olej na oliwę, która jest delikatniejsza i wydobędzie jeszcze więcej nut smakowych.
Liście są znacznie mniejsze niż w przypadku kapusty, dlatego też na każdego gołąbka przypadać będzie 1-2 łyżeczki farszu. Nie może on wypadać z żadnej strony, a całość trzeba bardzo mocno ścisnąć. Ryż nakładaj na środku, u podstawy, a następnie zagnij boki liścia do środka i zwiń go w ciasny rulonik. Pamiętaj, żeby wewnętrzną stroną była strona z żyłkami - dzięki temu gołąbek się nie rozpadnie i nie porwie w czasie zwijania. Wszystkie przygotowywane sztuki powinny być też podobnej wielkości, by doszły do siebie w piekarniku w tym samym czasie.
Nie zapominaj wyłożyć dna naczynia żaroodpornego nieużytymi liśćmi winogron. Możesz do tego celu użyć właśnie starych i poszarpanych sztuk. Ten zabieg ma na celu zabezpieczenie gołąbków przed przypaleniem. Zalewając danie wodą z oliwą, zwróć uwagę, żeby wszystkie sztuki były przykryte płynem, gdyż w przeciwnym wypadku część ryżu się nie dogotuje. W trakcie pieczenia obserwuj danie - jeśli wody zacznie brakować, dolej jej odrobinę, ponownie przykrywając ruloniki z liści winogron.
Gorycz może wynikać z użycia niewłaściwych i starych liści winogron. Młode i delikatne sztuki są mniej gorzkie. Inną przyczyną może być niedokładne wypłukanie liści z zalewy lub użycie zbyt dużej ilości oliwy niskiej jakości. Zwróć też uwagę, by przyprawy były świeże i wysokiej jakości. Dobrze wymieszaj je z farszem, by uniknąć ewentualnych gorzkich zbitek wewnątrz.
Gotowe gołąbki z liści winogron możesz przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce. Zachowują swoją świeżość przez kilka dni, ale pamiętaj, że w każdym dniem będą stawać się coraz bardziej intensywne w smaku.
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 899
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22990
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15399
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 899
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22990
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15399
Składniki
Liście winogron wyjmujemy z zalewy, przekładamy je na sitko, płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie przekładamy do garnka z gotującą się, wrzącą wodą i podgotowujemy je przez około 2-3 minuty. Po tym czasie ponownie odsączamy liście winogron na sitku i pozostawiamy do wystudzenia.
Cebulę obieramy z łupin i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Cebulę podsmażamy na złoty kolor.
Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i dodajemy do cebuli pod koniec smażenia.
Zioła płuczemy i drobno szatkujemy nożem.
Ryż wsypujemy do miski, dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem, zioła, sok z cytryny i 3 łyżki oliwy oraz przyprawy - sól i pieprz do smaku.
Na dno naczynia żaroodpornego układamy około 5 liści winogron.
Pozostałe liście winogron układamy żyłkami do góry, na środek nakładamy niewielką ilość farszu. Składamy boki liści do środka. Gołąbki zawijamy w rulon. Zwinięte gołąbki układamy jeden obok drugiego w naczyniu żaroodpornym.
Wegańskie gołąbki zalewamy wodą połączoną z resztą oliwy. Pieczemy pod przykryciem przez około godzinę. Gotowe gołąbki możemy serwować z sosem pomidorowym lub w wersji dla wegetarian - z sosem czosnkowym.