Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Greckie gołąbki zawinięte w liście winogron. Ich oryginalna nazwa brzmi: dolmades. Serwuje się je na zimno w roli przekąski. Mają charakterystyczny, wyrazisty smak, a to za sprawą aromatycznych ziół i przypraw. Poniżej przedstawiamy wersję dla wegan.
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 656
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 35
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 198
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 328
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 132
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4609
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 656
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 35
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 198
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 328
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 132
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4609
Składniki
Liście winogron wyjmujemy z zalewy, przekładamy je na sitko, płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie przekładamy do garnka z gotującą się, wrzącą wodą i podgotowujemy je przez około 2-3 minuty. Po tym czasie ponownie odsączamy liście winogron na sitku i pozostawiamy do wystudzenia.
Cebulę obieramy z łupin i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Cebulę podsmażamy na złoty kolor.
Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i dodajemy do cebuli pod koniec smażenia.
Zioła płuczemy i drobno szatkujemy nożem.
Ryż wsypujemy do miski, dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem, zioła, sok z cytryny i 3 łyżki oliwy oraz przyprawy - sól i pieprz do smaku.
Na dno naczynia żaroodpornego układamy około 5 liści winogron.
Pozostałe liście winogron układamy żyłkami do góry, na środek nakładamy niewielką ilość farszu. Składamy boki liści do środka. Gołąbki zawijamy w rulon. Zwinięte gołąbki układamy jeden obok drugiego w naczyniu żaroodpornym.
Wegańskie gołąbki zalewamy wodą połączoną z resztą oliwy. Pieczemy pod przykryciem przez około godzinę. Gotowe gołąbki możemy serwować z sosem pomidorowym lub w wersji dla wegetarian - z sosem czosnkowym. Smacznego!