Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gołąbki z kapusty włoskiej to klasyka polskiej kuchni. Danie można przygotować na wiele sposobów - gotowane lub zapiekane. Istnieje też wiele różnych farszów, w tym najbardziej powszechne: mięsno-ryżowe. Choć wymagają nieco czasu i znajomości podstawowych technik kulinarnych, to stworzenie takich gołąbków przyniesie ci wiele satysfakcji i radości.
Liście kapusty włoskiej są cieńsze i bardziej delikatne niż w przypadku tradycyjnej białej kapusty. Smakują łagodniej, a po ugotowaniu wręcz rozpływają się w ustach. Dzięki temu są doskonałe na obiad dla całej rodziny, nawet dla dzieci, które nie przepadają za twardawą kapustą i koniecznością dokładnego gryzienia. Danie jest niesamowicie pyszne, a jego dużą zaletą jest możliwość przygotowania nawet na kilka dni - każdego kolejnego gołąbki będą coraz smaczniejsze! Z powodzeniem zaspokoją nawet silny głód.
Aby odpowiednio zmiękczyć liście z włoskiej kapusty, gotuj całą główkę w osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut. Jeśli będzie dalej twarda, stopniowo przedłużaj czas o kolejne 3-5 minut. Możesz też stopniowo odcinać zewnętrzne liście po każdych 2-3 minutach gotowania, a następnie gotować tylko wewnętrzną część. Pamiętaj, że tak jak w przypadku zwykłej, białej kapusty, warto odcinać twarde części rdzenia ostrym nożem. Mogą one też przeszkadzać w zwijaniu i spowodują, że gołąbki będą się rozpadać podczas pieczenia.
Nadzienie z mięsa mielonego i ryżu powinno być odpowiednio wilgotne i musi łatwo się formować. Nie powinno być sypkie - jeśli tak będzie, w trakcie wyrabiania dodaj kilka łyżek wody lub bulionu, w którym gotowała się kapusta. Możesz też dołożyć łyżkę kwaśnej śmietany, która zmiękczy nadzienie i nada jej wilgoci. Jeśli z kolei jest zbyt mokre, dodaj 1-2 łyżki bułki tartej lub kaszy manny, aby wchłonęły nadmiar płynu. Nie zapomnij bardzo dobrze doprawić farszu - w trakcie gotowania część z nich, szczególnie pieprz, wypłynie. Poza solą i pieprzem, warto dołożyć również majeranek, a także szczyptę mielonego ziela angielskiego lub kminku. Skosztuj farszu przed zawinięciem, by w razie czego móc go jeszcze doprawić.
Klasyczny przepis bazuje na ryżu jako jednym z głównych składników farszu do gołąbków. Z powodzeniem jednak możesz też użyć czegoś innego - świetnie będą smakować gołąbki z kaszą gryczaną, kaszą jaglaną czy pęczak. Pamiętaj tylko, że smak końcowego dania się zmieni, więc warto wybrać składniki dopasowane do indywidualnych preferencji twoich i twoich domowników. Możesz też urozmaicić posiłek, dodając mieszankę mięsa wieprzowego i wołowego, lub nawet drobiowego - choć w tym przypadku farsz może stać się nieco bardzo zbity.
Niezależnie od sposobu obróbki cieplej, warto dno naczynia żaroodpornego lub garnka wyłożyć wierzchnimi liśćmi ściągniętymi z główki. Dzięki temu potrawa nie przywrze i nie przypali się, mimo bardzo długiego czasu spędzonego w piecu. Ostateczne przygotowanie gołąbków z mięsem i ryżem polega na dość długim gotowaniu lub pieczeniu, które powinny wynosić ok. 90 minut. Kapusta musi być całkowicie miękka, dlatego jeśli mimo upłynięcia wskazanego czasu pieczenia, nóż nie wchodzi gładko, przedłuż czas obróbki cieplnej o kolejne 5-10 minut. Ważne jest, by mięso mielone wewnątrz także było całkowicie ugotowane, dlatego pilnuj, by kulek z farszem nie zbijać za mocno, bo może utrudnić to przepływ temperatury.
W tej wersji dania niezastąpiony wydaje się sos pomidorowy, który jest klasycznym dodatkiem do mięsa zawijanego w kapustę. Jednak gołąbki w sosie pomidorowym nie muszą być jedyną propozycją - spróbuj też sosu pieczarkowego czy po prostu roztopionego masła. Wystarczy na ostatnie 10 minut pieczenia zdjąć folię aluminiową i położyć kilka plasterków masła, by samodzielnie się roztopiło.
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1601
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232014
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5088
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1601
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232014
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5088
Składniki
Do dużego garnka wlewamy wodę (do około 1/2 wysokości). Z kapusty wycinamy głąb. Wkładamy kapustę do gotującej się wody na około 10 minut. Po tym czasie wyciągamy kapustę z wody. Ściągamy liście. Wycinamy z nich zgrubienia.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie przez około 7 minut.
Cebulę obieramy i drobno szatkujemy. Następnie podsmażamy na patelni na złoty kolor. Natkę pietruszki drobno siekamy.
Do miski przekładamy mięso mielone, ryż, cebulę oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
Farsz zawijamy w liście kapusty włoskiej. Gołąbki układamy jeden obok drugiego w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy je bulionem, przykrywamy pokrywą lub folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez około 1,5 godziny. Gotowe gołąbki podajemy polane sosem pomidorowym. Smacznego!