Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Skandynawowie wiedzą co dobre :-) Gravlax to filet z łososia marynowany w soli, cukrze i koperku, mój jeszcze z dodatkiem buraków i mocniejszego trunku. Zamiast buraków może być sok z pomarańczy, sok z grejpfruta lub cytryny, ale mnie ta wersja z burakami przypadła do gustu. Gravlax nie wymaga pracy, tylko czasu i bardzo dobrej jakości świeżego filetu z łososia ze skórą️Mojego łososia podałam z klasycznym winegretem z dodatkiem koperku, można też zrobić grzanki lub ziemię z pumpernikla.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118029
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8380
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3109
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2101
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1531
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118029
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8380
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3109
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2101
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1531
Składniki
Wszystkie składniki na sos włożyć do małego słoiczka i mocno wstrząsnąć.
Buraki ugotować w mundurkach lub upiec w piekarniku. Wystudzić, obrać i zetrzeć na grubej tarce. Koperek posiekać.
Płat łososia przekroić na pół.
Rybę posypać solą (po 3-4 łyżki na kawałek). Następnie posypać cukrem po 2 łyżki na kawałek.
Na górę ułożyć buraki i koperek, na koniec całość polać wódką.
Kawałki nałożyć na siebie skórą na zewnątrz i mocno zwinąć folią spożywczą.
Włożyć do naczynia, docisnąć np. kartonem mleka i włożyć do lodówki na 2-3 doby, codziennie odlewać wodę z naczynia. Po 2-3 dniach wyjąć z folii, oczyścić z marynaty i umyć pod zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym. Można podawać. Łosoś smakuje rewelacyjnie, więc będzie świetną przekąską na Święta lub Sylwestra :-) SMACZNEGO!!!