Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Skandynawowie wiedzą co dobre :-) Gravlax to filet z łososia marynowany w soli, cukrze i koperku, mój jeszcze z dodatkiem buraków i mocniejszego trunku. Zamiast buraków może być sok z pomarańczy, sok z grejpfruta lub cytryny, ale mnie ta wersja z burakami przypadła do gustu. Gravlax nie wymaga pracy, tylko czasu i bardzo dobrej jakości świeżego filetu z łososia ze skórą️Mojego łososia podałam z klasycznym winegretem z dodatkiem koperku, można też zrobić grzanki lub ziemię z pumpernikla.
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 881
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 812
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 279
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 881
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 812
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 279
Składniki
Wszystkie składniki na sos włożyć do małego słoiczka i mocno wstrząsnąć.
Buraki ugotować w mundurkach lub upiec w piekarniku. Wystudzić, obrać i zetrzeć na grubej tarce. Koperek posiekać.
Płat łososia przekroić na pół.
Rybę posypać solą (po 3-4 łyżki na kawałek). Następnie posypać cukrem po 2 łyżki na kawałek.
Na górę ułożyć buraki i koperek, na koniec całość polać wódką.
Kawałki nałożyć na siebie skórą na zewnątrz i mocno zwinąć folią spożywczą.
Włożyć do naczynia, docisnąć np. kartonem mleka i włożyć do lodówki na 2-3 doby, codziennie odlewać wodę z naczynia. Po 2-3 dniach wyjąć z folii, oczyścić z marynaty i umyć pod zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym. Można podawać. Łosoś smakuje rewelacyjnie, więc będzie świetną przekąską na Święta lub Sylwestra :-) SMACZNEGO!!!