Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Popularna skandynawska przystawka w mojej wersji z dodatkiem polskiej borówki brusznicy. Zamiast łososia norweskiego użyłam łososia jurajskiego z polskiej hodowli. Tak przyrządzony łosoś to idealna propozycja na świąteczny stół.
Pierogi ruskie zrobione są z nadzieniem ziemniaczano - serowym doprawionym so...
Odsłon: 202
Krokiety z kurczakiem i warzywami
Odsłon: 123
Pierogi ruskie zrobione są z nadzieniem ziemniaczano - serowym doprawionym so...
Odsłon: 202
Krokiety z kurczakiem i warzywami
Odsłon: 123
Składniki
Rybę oczyszczamy i wycinamy dwa filety ze skórą.
Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą. Część marynaty układamy na dnie naczynia. Na marynacie układamy łososia skórą do dołu. Wierzch łososia dokładnie pokrywamy pozostałą marynatą. Łosoś powinien być dokładnie pokryty mieszanką.
Naczynie z rybą dokładnie owijamy folią spożywczą. Na rybie układamy deskę. Na desce kładziemy ciężarek o wadze około 5-6 kg.
Rybę odkładamy w chłodne miejsce na 2 dni. Codziennie wycieramy wypływające soki. Drugiego dnia rybę odwracamy, tak żeby była skórą do góry. Obciążamy i odstawiamy na kolejny dzień.
Trzeciego dnia rybę oczyszczamy z nadmiaru przypraw. Owijamy szczelnie folią spożywczą i odkładamy na 1-2 dni do lodówki.
Po tym czasie ryba jest gotowa. Tak przygotowanego łososia kroimy bardzo ostrym nożem w jak najcieńsze plasterki i podajemy z pieczywem i kawałkami cytryny.
Aby przygotować taką przystawkę należy mieć pewność, że ryba której używamy jest świeża. Dodatki, których używamy mają tylko pokreślić jej smak i nadać jej wyrazistości. Ja do przygotowania tej przystawki użyłam łososia z polskiej hodowli Jurassic Salmon zlokalizowanej w Janowie w województwie zachodniopomorskim. Prowadzona w wodzie geotermalnej w zamkniętym obiegu wody. To jedyna tego typu hodowla na Świecie. Łosoś hodowany w takich warunkach nie ma styczności z trującymi substancjami i zanieczyszczeniami, które są np. w wodzie mórz i oceanów. Dodatkowo karmiony jest naturalnymi paszami bez antybiotyków, a to wszystko przekłada się na smak i jakość mięsa.