Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szaszłyki na grilla to mieszanka kreatywności, z których wychodzą same pyszności. Można warzywne przygotować lub z mięsem, kiełbaskami kombinować. Wszystko zależy od tego co lubimy i tak na zmianę, składniki łączymy. Ja swoje propozycje Wam podaję, a do szaszłyków talarki z manioku dodaję. Ich niezbyt wyraźny smak wyostrzyłam, bo z sosem ostrym połączyłam. Taki talerz smakołyków kolorowych, zapewne znajdzie zwolenników dań grillowych.
To proste i szybkie danie w sam raz na obiad dla osób lubiących delikatne mię...
Odsłon: 89
To proste i szybkie danie w sam raz na obiad dla osób lubiących delikatne mię...
Odsłon: 89
Składniki
Maniok obieramy i kroimy na plastry o grubości ok. 1,5 cm. Polewamy sosem z soją i imbirem (można zastąpić sosem sojowym wymieszanym z świeżo startym imbirem i świeżo mielonymi papryczkami chili), odstawiamy na 1-2 godz.
SZASZŁYKI Rada: jeśli używamy drewnianych wykałaczek, przed grillowaniem należy zanurzyć je w wodzie i pozostawić na ok. 30 min. Podczas grillowania nie zapalą się i nie złamią. Szaszłyki warzywne: Czerwoną cebulę kroimy na ćwiartki i oddzielamy każdą warstwę. Na wykałaczki nabijamy pokrojone w kostkę cukinię, pomidorki oraz cebulę (tutaj dodajemy mniejsze kawałki). Szaszłyki spryskujemy olejem i posypujemy przyprawą warzywną do grilla.
Szaszłyki z kiełbasą: Białą kiełbasę i cukinię kroimy na plastry, frankfurterki na 4 części. Cebulę przygotowaliśmy wcześniej (jak przy warzywnych szaszłykach). Na wykałaczki nadziewamy kolejno cukinię, białą kiełbasę, cebulę, frankfurterka i tak na zmianę. Szaszłyk – szparag frankfurterka: Ze szparagów odrywamy stwardniałe końcówki, przez wygięcie ich w łuk. Na desce układamy po długości, jedna koło drugiej, na zmianę, szparag, kiełbaskę (na 3 kiełbaski, 4 szparagi). Łączymy je za pomocą wykałaczek, w 3 miejscach.
GRILLOWANIE Najwięcej czasu na grillu wymaga maniok. Grillujemy go z dwóch str. jak talarki, skrapiając je olejem. Szaszłyki warzywne i z kiełbasą można grillować na tackach aluminiowych, w trakcie delikatnie spryskujemy olejem i posypujemy przyprawą grill do warzyw. Szaszłyk szparag frankfurterka grillujemy bezpośrednio na rożnie, w trakcie odwracamy tylko jeden raz.