Do góry

Przekąski Przepis na:

Grilowane szparagi z szynką szwarcwaldzką

Grilowane szparagi z szynką szwarcwaldzką

Autor:

Przepisów i artykułów: 966 Ocena: 18496

Dodano:

Odsłon: 2370

Sezon na szparagi.

Składniki

  • pęczek zielonych szparagów
  • 5 łyzek oliwy z oliwek
  • 1 łyzka octu balsamicznego
  • kilka szczypt grubej soli
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka szczypt suszonych ziół
  • sezam
  • kilka plasterków żółtego sera
  • opakowanie szynki szwarcwaldzkiej w plastrach
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Grilowane szparagi z szynką szwarcwaldzką

Przygotowanie

  1. Odłamałem końce szparagów, które są twarde. Opłukałem pod bieżącą wodą, osuszyłem.
    Do miski wycisnąłem przez praskę czosnek, wlałem oliwę i roztarłem go w niej. Dodałem sok z cytryny, kilka szczypt soli i rozkruszone między palcami zioła, wymieszałem. Posmarowałem szparagi z obu stron, grillowałem. Grillując smarowałem jeszcze z 2 razy, trzymam je, aż zaczęły nieco brązowieć, a szpikulec wbity w warzywo wchodzi w nie bez oporu.
    Na plastry szynki położyłem kawałki żółtego sera, potem kilka zgrillowanych szparagów, ciasno zwinąłem, posypałem uprzednio uprażonym sezamem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń