Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Trwa również sezon na gruszki. Moja propozycja na danie z ich udziałem.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 10259
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1162
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11568
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 568
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 10259
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1162
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11568
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 568
Składniki
Wątróbki oczyściłem, posiekałem. Cebulę obrałem, posiekałem. Łyżkę masła stopiłem na patelni, zeszkliłem cebulę. Dodałem wątróbkę, usmażyłem. Zdjąłem z ognia, dodałem żółtka, posypałem solą, dokładnie wymieszałem. Podgrzałem chwilę na małym ogniu. Białka ubiłem na sztywno, dodałem do wątróbek, wsypałem bułkę tartą, wymieszałem.
Obrałem czosnek, posiekałem, roztarłem ze szczypta soli. Gruszki umyłem, odciąłem górną część, usunąłem gniazda nasienne wraz z większą częścią miąższu. Wnętrze gruszek natarłem czosnkiem. Wydrążony miąższ drobno pokroiłem, dodałem do wątróbki. Napełniłem gruszki farszem, przykryłem odciętymi wierzchami, które również wcześniej lekko wydrążyłem.
Niewielkie naczynie żaroodporne wysmarowałem masłem, ciasno ułożyłem w nim gruszki. Wlałem wino. Wstawiłem do piekarnia rozgrzanego do 180 stopni C. Zapiekałem ok. 30 minut.