Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Trwa również sezon na gruszki. Moja propozycja na danie z ich udziałem.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3762
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3809
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 384
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 704
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3762
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3809
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 384
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 704
Składniki
Wątróbki oczyściłem, posiekałem. Cebulę obrałem, posiekałem. Łyżkę masła stopiłem na patelni, zeszkliłem cebulę. Dodałem wątróbkę, usmażyłem. Zdjąłem z ognia, dodałem żółtka, posypałem solą, dokładnie wymieszałem. Podgrzałem chwilę na małym ogniu. Białka ubiłem na sztywno, dodałem do wątróbek, wsypałem bułkę tartą, wymieszałem.
Obrałem czosnek, posiekałem, roztarłem ze szczypta soli. Gruszki umyłem, odciąłem górną część, usunąłem gniazda nasienne wraz z większą częścią miąższu. Wnętrze gruszek natarłem czosnkiem. Wydrążony miąższ drobno pokroiłem, dodałem do wątróbki. Napełniłem gruszki farszem, przykryłem odciętymi wierzchami, które również wcześniej lekko wydrążyłem.
Niewielkie naczynie żaroodporne wysmarowałem masłem, ciasno ułożyłem w nim gruszki. Wlałem wino. Wstawiłem do piekarnia rozgrzanego do 180 stopni C. Zapiekałem ok. 30 minut.